Overslaan en naar de inhoud gaan

PC-verkoop Europa daalt 10 procent

Dat blijkt uit metingen van marktvorser Gartner. In totaal werden 19,5 miljoen pc’s verkocht. De daling is vrijwel gelijk aan het wereldwijde gemiddelde van 9,6 procent.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

De daling is vooral te wijten aan een tanende belangstelling in de zakelijke markt voor gewone pc’s. Volgens Gartner komt dat doordat zakelijke gebruikers nog terughoudend zijn voor een overstap naar Windows 10 en daardoor ook de aanschaf van nieuwe systemen uitstellen.

De vraag naar lichte notebooks met losse toetsenborden nam wel toe, zowel bij zakelijke gebruikers als bij consumenten. Ook naar notebooks voor gaming steeg de vraag. Dat alles kon echter de daling bij de standaard zakelijke pc’s niet compenseren. Gartner concludeert dat de pc-fabrikanten zowel consumenten als zakelijke gebruikers weinig te bieden hebben om hen over te halen wèl nieuwe systemen aan te schaffen. Ze moeten veel sneller reageren op de variërende trends en veranderende marktomstandigheden, vindt Gartner.

Groei voor Asus

Van de grote leveranciers kon alleen Asus nog een groei laten zien en wel van 3,9 procent. Daarmee vergrootte het bedrijf zijn marktaandeel met ruim een procentpunt tot 10,9 procent en stootte het Dell van de derde plaats. Marktleider HP verkocht wel 2,5 procent minder systemen maar wist, dankzij de grotere daling van de totale markt, zijn marktaandeel wel te laten groeien van 20,7 tot 22,4 procent. Dat heeft het bedrijf volgens Gartner te danken aan de stabiele consumenten- en zakelijke markten in Duitsland en Groot-Brittannië.


Vooral Acer leverde flink in. Het bedrijf verkocht 26,4 procent minder pc’s. Lenovo verkocht er 12,6 procent minder dan in het eerste kwartaal van 2015.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in