Hackers

Overheidsleverancier hacking tools zelf gehackt

7 juli 2015
Hacking Team, een Italiaanse leverancier van hacking tools aan vooral overheden, is dit weekend zelf gehackt. Daarbij kwamen gegevens vrij over het klantenportfolio: tientallen landen variërend van Rusland en de VS tot Egypte. En een afspraak gisteren van de Nederlandse Nationale Politie met het bedrijf.

 

Het Italiaanse Hacking Team is gespecialiseerd in surveillance- en intrusiontechnologie, die het aanbiedt aan overheden van tientallen landen. Zij breken ermee in, infecteren apparatuur met malware en kunnen zo spioneren bij - onder meer - overheidssystemen van andere landen, maar ook bij onderzoekers en media.

De hack op zich is al pijnlijk voor een bedrijf dat gespecialiseerd is in beveiliging, maar nu liggen ook heel veel gegevens op straat waaruit duidelijk wordt dat Hacking Team ondanks jarenlang ontkennen zaken doet met repressieve regeringen.

De gestolen gegevens zijn gepost op een file hosting service in Nieuw-Zeeland en bevatten onder meer facturen voor de Soedanese geheime dienst én correspondentie met de VN uit 2012. Die laatste wijzen Hacking Team erop dat hun producten gezien zouden kunnen worden als militaire middelen. Daarom zou het verboden kunnen zijn ze te verkopen aan Soedan. Hacking Team protesteert daartegen met als argument dat hun software geen wapen is of militair materieel en dus niet onder het embargo valt dat gold voor Soedan. Inmiddels zou Hacking Team zich aan nieuwe internationale protocollen houden voor technologie die zowel civiel als militair kan worden ingezet.

Tot de klantenkring van Hacking Team behoren - volgens de gelekte documenten -  onder meer Nigeria, Mongolië, Kazachstan, Ethiopië, Oezbekistan, Duitsland, Vietnam en Luxemburg.De Nationale Politie zou volgens deze informatie gisteren een afspraak hebben gehad om de producten van Hacking Team te bekijken.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.