'Overheidsdata bieden kansen voor innovatie'

22 maart 2011
Ondernemers moeten zoveel mogelijk gegevens van de overheid ter beschikking krijgen. Dat bevordert de innovatie, wat weer nieuwe banen oplevert. Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft dat aangekondigd.

Verhagen deed zijn belofte na afloop van een bijeenkomst met vertegenwoordigers uit de ICT-sector waaronder Google, Hyves en IBM. Volgens de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie "leent de schat aan overheidsinformatie zich fantastisch voor innovaties."

Een voorbeeld van een bedrijf dat nu al overheidsdata benut voor een innovatieve toepassing is de website Buienradar, die gegevens van het KNMI gebruikt.

ICT grootste aanjager van vernieuwing
De minister ziet ICT als belangrijke aanjager voor vernieuwingen in de industrie en de dienstensector. Onderzoek wijst uit dat tussen 1985 en 2006 bijna 60 procent van de economische groei was te danken aan ICT-toepassingen.

Over het beschikbaar stellen van overheidsgegevens aan burgers en bedrijven wordt al jarenlang discussie gevoerd. Begin februari verweet GroenLinks de minister van Binnenlandse Zaken nog dat de Nederlandse overheid juist achterloopt op andere landen met het voeren van een 'Open Data'-beleid. 

Van cloud computing tot breedband en regeldruk
Op de bijeenkomst in Den Haag sprak Verhagen met vertegenwoordigers van brancheorganisaties en bedrijven over de kansen die ICT biedt voor de Nederlandse economie. Doel van de bijeenkomst was te bespreken hoe ICT nog beter kan worden benut voor nieuwe producten en diensten in de 'topsectoren' van de economie. Dat is ook het uitgangspunt van de Digitale Agenda.nl, die begin mei verschijnt als Nederlandse uitwerking van beleid dat eurocommissaris Neelie Kroes heeft ontvouwd.

Thema's die maandagavond op het ministerie aan de orde kwamen waren onder meer cloud computing, supersnel breedbandinternet en maatschappelijke toepassingen van ICT. Ook werd gepraat over het wegnemen van regels die innovatie belemmeren. Wat dat laatste betreft: ICT zou kunnen helpen om de regeldruk voor bedrijven te verminderen.

Nieuwe aanpak bedrijvenbeleid
Kortgeleden lanceerde Verhagen een nieuwe aanpak van het overheidsbeleid voor bedrijven, waarvoor meer dan 1,5 miljard euro beschikbaar komt. De minister wil meer durfkapitaal beschikbaar stellen voor innovatieve projecten in het midden- en kleinbedrijf. Verder gaan sommige belastingen omlaag en komen er minder hinderlijke regels. Het is ook de bedoeling starters en snelgroeiende bedrijven te stimuleren en het vakonderwijs te verbeteren.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.