Development

Software-ontwikkeling
open source

‘Overheid ziet opensource-wereld als zolderkamerhobbyisten'

Overheidsorganisaties hebben verouderde denkbeelden over open source

17 maart 2017

Overheidsorganisaties hebben verouderde denkbeelden over open source

Het beeld dat er binnen de publieke sector van OSS is, strookt volgens betrokkenen niet met de werkelijkheid. Dat blijkt uit onderzoek van PBLQ. Er wordt nog vaak gedacht dat OSS ‘hobbyisten op zolderkamertjes’ zijn, zo geven respondenten aan.

PBLQ onderzocht of er behoefte is aan een kenniscentrum Open Source Software. Het adviesbureau interviewde betrokkenen binnen de overheid over het onderwerp en wilde zodoende achterhalen of er in de publieke sector behoefte bestaat aan een Kenniscentrum Open Source Software. Het onderzoek komt voort uit een vraag van PvdA-kamerlid Astrid Oosenbrug die zich al langere tijd inzet voor de toepassing van Open Source Software bij de overheid. Met Open Source is de broncode van software gepubliceerd en vrij beschikbaar voor het publiek. De software is daarom vrij om te kopiëren, aan te passen en te verspreiden. Met open standaarden zijn de softwarespecificaties tussen samenwerkende toepassingen, diensten, systemen en netwerken in te zien. 

Beeld over OSS niet overal scherp
Een aantal respondenten geeft tegenover PBLQ aan dat er binnen overheidsorganisaties soms nog behoorlijk verouderde denkbeelden bestaan over OSS. ‘Zo moet men zelfs nog wel eens het beeld corrigeren dat het bij OSS gaat om individuele hobbyisten die op zolderkamertjes bezig zijn om software te ontwikkelen’, schrijven de onderzoekers. De respondenten geven aan dat de OSS-wereld behoorlijk geprofessionaliseerd is en dat er achter OSS-communities meestal een of meerdere bedrijven staan die op een zeer professionele manier bezig zijn met software-ontwikkeling. ‘Maar’, zo stellen de rapporteurs,  ‘dat beeld is evenwel niet bij iedereen in de publieke sector even scherp.’ Omdat de kennis over OSS niet diepgaand is en OSS binnen de publieke sector nog weinig voorkomt, wordt er bij aanbestedingen vaker gekozen voor andere software. ‘Kennis om bij aanbestedingen gericht te vragen naar of te denken aan OSS ontbreekt vaak.’

Geen centrum, wel kennisdeling
De respondenten geven in het onderzoek desondanks aan dat er geen behoefte is aan een kenniscentrum over OSS. ‘Wel is het zinvol een aantal acties te ondernemen om met name de opbouw van kennis over OSS binnen de publieke sector te stimuleren en om te komen tot meer kennisdeling.’ De respondenten hopen op een grotere leveranciersonafhankelijkheid en meer transparantie en verantwoording bij aanbestedingen.

Lees het volledige rapport van PBLQ hier. 

Bron: Binnenlands Bestuur / Sjoerd Harthold

Lees meer over Development OP AG Intelligence
5
Reacties
Anoniem 20 maart 2017 10:22

Ja, Atilla. En erger nog: het is ook diezelfde overheid die elk groot project uitbesteedt aan gekende leveranciers die er telkens weer dezelfde ongelofelijke puinhoop van maken qua functionaliteit, prijs, opleveringsduur, klanttevredenheid en werkbaarheid. De overheid is een ezel die verslaafd is aan de steen waar ze zich telkens weer aan wil stoten...

Anoniem 17 maart 2017 16:53

"De software is daarom vrij om te kopiëren, aan te passen en te verspreiden." De free-beer welke R.Stallman juist niet bedoelde. De ideaal beelden dat men onbetaald goed controleerbaar code en dat er massaal getest wordt zijn niet gestaafd op realiteit.
Service huren (Redhat) dan wel open source niet ge-support en niet open meegeleverd krijgen met de commerciële producten is de norm. Kijk eens onder de motorkap van die commerciële producten. De vendor lockin is dan gewoon verplaatst naar het service contract.
Kijken we naar de gemeentelijke automatisering (STUF GEMMA) dan zie je dat commerciële partijen de dienst uitmaken ongeacht wat er aangeleverd wordt.
Het doel is gewoonlijk toch van de lastige IT af zien te komen (outsourcen/aanbesteden / SSC) .

Anoniem 17 maart 2017 12:40

Het licentie model is voor veel ICT bedrijven de kurk waar zij op draaien.

Het wordt echt tijd dat er een centrum voor overheids ICT komt waar SDM verplicht wordt als basis van elk overheids ICT systeem, waardoor het uit domheid voortkomend "voortschrijdend inzicht" probleem grotendeels getackeld wordt.

Anoniem 17 maart 2017 12:09

Natuurlijk zijn er hobbyisten die code schrijven. Dat is goed, want daar komen mooie dingen uit voort en meer innovatie dan je zou denken. Zonder experiment door hobbyisten, geen vooruitgang. Maar open source software, de software engineers en de leveranciers (die support leveren) zijn verre van amateuristisch, het zijn vaak de champions en leiders in hun domein. Programmeurs van open source software zijn gedreven, innovatief, en juist doordat iedereen de code kan inspecteren is de kwaliteit hoog.
Supported Open Source is een zeer valide business model waarbij de klant tegen lagere kosten, betere kwaliteit en meer mogelijkheden krijgt. Zonder de nadelen van vendor-lockin. Gelukkig begint dat besef heel langzaam ook door te dringen bij de overheden die de verplichting hebben verstandig en prudent moeten omspringen met ons aller belastinggeld.

Anoniem 17 maart 2017 11:57

Is dit diezelfde overheid die zich door elke puistenkop (op welke zolderkamer dan ook op deze planeet) laten dollen als er weer ergens een overheidssite word gehackt?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.