Overslaan en naar de inhoud gaan

Overheid VS belooft harde aanpak van dataslurpende techbedrijven

De Amerikaanse toezichthouder voor handel en ook consumentenzaken gaat hard optreden tegen techbedrijven die valse beloftes doen over het anonimiseren van gevoelige gegevens. Het zou hierbij vooral gaan om bedrijven die medische gegevens verwerken.
privacy
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

De Federal Trade Commission (FTC) waarschuwt voor ‘hard optreden’ tegen het verwerken en delen van zeer gevoelige gegevens, meldt technieuwssite The Hacker News. FTC-topvrouw Kristin Cohen stelt in een verklaring dat consumenten bijvoorbeeld graag locatiegegevens delen om de snelste route naar huis te vinden, maar er niet op zitten te wachten dat ongemerkt ook de frequentie van het bezoek aan een huisarts of therapeut wordt bijgehouden.

De toezichthouder voelt zich inmiddels genoodzaakt om een waarschuwing af te geven aan bedrijven. Dit vanwege ondoorzichtige praktijken in het 'schimmige advertentietechnologie- en datamakelaar-ecosysteem', waarover consumenten niet of nauwelijks worden ingelicht. Ook wordt er gevreesd voor mobiele apps die beweren data te anonimiseren, maar de data - of toegang daartoe - vervolgens doorverkopen aan andere partijen.

Profielen

"Deze bedrijven bouwen vaak profielen op over consumenten en trekken conclusies op basis van de plaatsen die ze hebben bezocht", aldus de toezichthouder tegen Hacker News. De FTC stelt iij ‘krachtig te handhaven’ bij gevallen waarin gevoelige gegevens over onder meer de locatie van gebruikers en gegevens over gezondheid worden gebruikt voor commerciële doeleinden. Dit alles speelt tegen de achtergrond van de omstreden beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof om wettelijke regulering van abortus voortaan over te laten aan individuele staten in de VS.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in