Overslaan en naar de inhoud gaan

Overheid steekt ruim 4 ton in open source encryptie

Vandaag komt minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid met een antwoord op het amendement op de begroting van Justitie en Veiligheid. Het amendement - ingediend door D66 en PvdA - kreeg brede steun van de Tweede Kamer gisteren.
Kees Verhoeven
© D66
D66

D66-parlementariër Kees Verhoeven nam het initiatief voor het amendement om de opensource-projecten op het gebied van encryptie te steunen. "Gezien het grote belang van dit soort open source encryptiesoftware voor de Nederlandse samenleving, vind ik het een taak voor de overheid om ook te investeren in deze projecten", zegt Verhoeven. "Met dit geld kunnen privacy-kwetsbaarheden zoals ‘Heartbleed Bug’ voorkomen worden.”

Hoe het bedrag precies beschikbaar komt, hangt af van het antwoord van de minister vandaag. Het meest voor de hand ligt dat de projectleiders van open source-initiatieven als Signal, LibreSSL en PolarSSL voorstellen kunnen indienen waarop een evaluatie plaatsvindt. Wat de eisen daarvoor zijn, is nog niet bekend.

Geld volgend jaar beschikbaar

Het bedrag van 410.00 euro komt volgens de parlementair medewerker van Kees Verhoeven uit twee 'reservepotjes' in de begroting die nog concreet niet waren ingevuld. Het geld komt uit de begroting van 2018 dus kan volgend jaar worden uitgekeerd.

Twee jaar geleden stak de overheid ook al een half miljoen in het verbeteren van encryptie. Destijds was ook Kees Verhoeven de initiatiefnemer. Toenmalig minister Henk Kamp was geen voorstander van het initiatief maar zwichtte destijds ook voor een amendement.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in