Beheer

Security
security

Overheid roept op tot betere beveiliging privégegevens

9 oktober 2012
De Nederlandse overheid drukt bedrijven en instellingen op het hart meer aandacht te hebben voor het beveiligen van gevoelige gegevens. Via het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) doet het hiertoe een oproep.

Op de website verklaart het NCSC dat het afgelopen jaar de pers en ethische hackers diverse problemen met de informatiebeveiliging van bedrijven en instellingen aan de kaak hebben gesteld. “Daarbij zijn (vaak) gevoelige gegevens van burgers buitgemaakt. Dergelijke incidenten vormen hoogstwaarschijnlijk het topje van de ijsberg. Het NCSC vraagt dan ook opnieuw aandacht voor een goede informatiebeveiliging.”

Gegevens van honderdduizenden patiënten gelekt 

Directe aanleiding voor het advies was een lek bij het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda, waar journalist Brenno de Winter dit weekend over berichtte. Tientallen medische dossiers en de gegevens van honderdduizenden patiënten van het ziekenhuis zijn jarenlang via internet toegankelijk geweest op een nauwelijks beveiligde computer. Door het gebruik van een vrij eenvoudige gebruikersnaam en wachtwoord verschaften buitenstaanders zich toegang tot de gegevens.

Volgens het NCSC zijn de recente beveiligingsincidenten waarover diverse media berichtten slechts het topje van de ijsberg. Op de website van het NCSC staat daarom een handleiding met tips over het updaten van software, ‘two factor authentication’ en netwerkbeveiliging. “Naast individuele maatregelen adviseren wij om uw informatiebeveiliging als bedrijfsproces professioneel in te richten.”
 

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.