Overslaan en naar de inhoud gaan

'Overheid mist miljarden door belastingontwijking Nederlandse bedrijven'

Gevolg van deze vorm van belastingontwijking is dat elke werknemer jaarlijks 200 euro meer belasting moet betalen. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (Somo), in opdracht van vakbond FNV, waarover het FD vandaag bericht.
euro's
© CC0 - Flickr
CC0 - Flickr

Van 151 grote in Nederland gevestigde bedrijven heeft onderzoeksbureau Somo uitgezocht hoeveel vennootschapsbelasting zij gemiddeld per jaar minder betalen dan je mag verwachten. ‘Als de bedrijven het daadwerkelijke tarief hadden betaald, dan waren ze ruim 40 procent meer kwijt geweest’, concludeert de vakbond vandaag in een persbericht.

Ook KPN en TomTom

Van bedrijven als Google en Amazon was al bekend dat ze Nederland als sluiproute gebruiken om zo min mogelijk belasting te betalen. Nu is voor het eerst ook de belastingmoraal onderzocht van grote Nederlandse bedrijven die ook in Nederland gevestigd zijn, waaronder ook een aantal ICT-bedrijven als KPN en TomTom. Om hun vennootschapsbelasting omlaag te krijgen, maken bedrijven gebruik van allerlei slinkse routes, stellen Somo en FNV. Zoals interne leningen tussen moeder- en dochterbedrijven, stallen van vermogen in België, brievenbusfirma’s in belastingparadijzen en schuiven met winsten door gunstige interne verrekening van royalties voor patenten of handelsmerken. De onderzoekers bestudeerden jaarverslagen, gegevens van de Kamer van Koophandel en diverse databases waaronder CBS, Orbis en Datastream (Thomson Reuters).

Voor de periode 2005-2014 gaat het om een bedrag van tenminste 30 miljard euro, waarvan de helft in Nederland. Samen zijn de onderzochte bedrijven verantwoordelijk voor ruim 10 procent minder inkomsten voor de vennootschapsbelasting in Nederland, stelt de vakbond. Dit staat nog los van de verlaging van de vennootschapsbelasting op winst sinds 2001 waardoor bedrijven toch al veel minder zijn gaan meebetalen aan maatschappelijke uitgaven voor infrastructuur, onderwijs of milieu.

'Diefstal van de maatschappij'

Leo Hartveld, dagelijks bestuur FNV, zegt dat het Somo-onderzoek betrekking heeft op slechts een deel van de bedrijven. "Als je het doortrekt naar het totale bedrijfsleven praat je over nog veel meer geld. Dit gaat allemaal ten koste van de kwaliteit van de samenleving. Met 2 miljard euro kun je alle bezuinigingen op de zorg terugdraaien. Voor hetzelfde geld kun je de klassengrootte in het onderwijs flink verminderen. En als je dat bedrag 5 jaar lang investeert in windmolens, kunnen we daarna 1 miljoen huishoudens praktisch gratis van stroom voorzien." De FNV-bestuurder noemt de belastingontwijking door de bedrijven 'in feite diefstal van de maatschappij'. Burgers en mkb-bedrijven betalen hierdoor honderden euro’s extra belasting.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in