Overslaan en naar de inhoud gaan

Overheid gaat actiever toezicht houden op e-facturatie

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) gaat een actievere en grote rol spelen bij het toezicht houden op e-factureren. De overheid neemt het beheer en toezicht op de infrastructuur voor e-facturatie per 1 oktober 2020 over van stichting Simplerinvoicing.
e-facturen
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

Met e-factureren wordt het elektronisch uitwisselen van factuurgegevens tussen leverancier en koper bedoeld. Het ministerie deed de afgelopen periode onderzoek naar de benodigdheden om een meer veilige en betrouwbare infrastuctuur op te zetten. Uit het onderzoek bleek dat er een grotere en actievere rol van de overheid nodig is om dit goed te regelen.

Om te kunnen garanderen dat de Nederlandse overheid ook in de toekomst zeker is van een veilige en betrouwbare digitale infrastructuur voor e-facturatie, neemt het ministerie per 1 oktober de rol van kadersteller en toezichthouder over van de private stichting Simplerinvoicing.

PEPPOL

De Nederlandse overheid maakt voor e-factureren gebruik van PEPPOL, de gestandaardiseerde digitale infrastructuur die het mogelijk maakt om e-facturen met elkaar uit te kunnen wisselen. Dit wordt ook wel gezien als de 'nationale' infrastructuur voor e-factureren. 

PEPPOL is geen op zichzelf staand softwareprogramma, het wordt geleverd door meerdere toegelaten serviceproviders in een netwerk. Het ministerie van BZK en de stichting Simplerinvoicing zorgen ervoor dat gedurende de overdracht van de PEPPOL-autoriteit de digitale infrastructuur beschikbaar blijft voor bedrijven en overheden om e-facturen te versturen en te ontvangen.

Met de overname van de Nederlandse Peppol-autoriteit kan het ministerie erop toezien dat de toegelaten deelnemers zich houden aan de gezamenlijke afspraken over de veiligheid, betrouwbaarheid en interoperabiliteit van de digitale infrastructuur voor e-factureren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in