Innovatie & Strategie

Software-ontwikkeling
BMW Daimler

'Over 5 jaar zelfsturende BMW's en Mercedessen'

Autonome auto's zijn dichtbij, stellen BMW en Daimler die de handen ineen slaan.

© BMW Daimler
4 juli 2019

Autonome auto's zijn dichtbij, stellen BMW en Daimler die de handen ineen slaan.

De Duitse automakers BMW en Daimler verwachten in 2024 hun eerste zelfsturende auto's op de markt te brengen. Om vaart te zetten achter de ontwikkeling van de benodigde technologie, gaan ze nauwer samenwerken.

De concerns brengen grofweg 1200 experts bijeen, die werken aan auto's die het zogeheten vierde niveau van automatisering hebben bereikt. Dat betekent dat auto's zonder ingrijpen van de chauffeur over de snelweg kunnen rijden en automatisch kunnen parkeren. Kenners onderscheiden meerdere niveaus van zelfrijdende auto's. Op het hoogste, vijfde niveau kunnen auto's op alle terreinen en onder alle omstandigheden rijden. Het Amerikaanse Tesla verwacht al volgend jaar een dienst met taxi's te presenteren die zo ver gevorderd is, beloofde topman Elon Musk onlangs.

Chauffeurs assisteren

BMW en Daimler stellen in de aankondiging dat het initiële doel van de nieuwe samenwerking is om technologie te ontwikkelen voor het bijstaan van chauffeurs. Dit omvat ook een 'hoge mate van automatisering' voor rijden op snelwegen, en ook de mogelijkheid van geautomatiseerd parkeren. Cruise control en automatisch inparkeren is al enige tijd beschikbaar in bepaalde modellen auto's. BMW en Daimler willen die functionaliteit naar een hoger plan trekken.

Elk van de twee partners gaat de ontwikkelde technologie onafhankelijk van elkaar implementeren in de eigen series van auto's. De eerste wagens hiermee moeten in 2024 op de markt komen. De twee autofabrikanten werken ook op andere terreinen samen, bijvoorbeeld op vlak van autodeeldiensten en elektrisch rijden. Er lopen nog gesprekken om ook samen te werken aan geautomatiseerd rijden in stedelijke gebieden en stadscentra. Daar is een flink hogere mate van complexiteit aanwezig, waar autonome auto's dan mee om moeten kunnen gaan.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.