Beheer

Personal Tech
Gouden ringen

Oude mobieltjes: genoeg goud voor 15.000 ringen

De 3 miljoen oude mobieltjes in de nachtkastjes vormen een vergeten goudmijn.

© CC BY 2.0 - Flickr Abhishek Jacob
14 september 2017

De 3 miljoen oude mobieltjes in de nachtkastjes vormen een vergeten goudmijn.

Mobiele telefoons bevatten naast goud veel andere waardevolle grondstoffen. Tweehonderd mobieltjes zijn al goed voor het maken van 1 nieuwe trouwring, volgens Waag Society.

Mobiele telefoons worden gemiddeld drie jaar gebuikt, blijkt uit recent onderzoek van GfK in opdracht van Milieu Centraal.

Daarna verdwijnen heel veel toestellen in de lade van een kastje om daar vergeten te worden. In veel gevallen zijn de toestellen kapot. De accu laadt niet meer op of het scherm of camera zijn stuk. Zes op de tien eigenaren nemen dan vaak niet de moeite om ze aan te bieden voor reparatie. Het argument is doorgaans dat reparatie niet meer loont. Toch laat driekwart van hen geen kostenindicatie opstellen. Uit het onderzoek blijkt dat de reparatie doorgaans tussen de 40 en 100 euro kost.

Zo'n 12 procent van de mensen gooit zijn kapotte toestel bij het oud vuil. "Daar hoort ‘ie zeker niet thuis", zegt Mariken Stolk van Milieu Centraal in een verklaring. De waardevolle grondstoffen zijn goed te recyclen, maar dan moeten de oude toestellen wel worden ingeleverd bij een milieustraat of een ander inzamelpunt.

Opgeknapte tweedehands raakt in zwang

Als een nog jong toestel wordt ingeruild bij de aankoop van een nieuwer type, kunnen de toestellen ook een opknapbeurt krijgen. Ze kunnen dan als 'refurbished' naar een nieuwe eigenaar. Steeds meer mensen kiezen voor zo'n opgeknapte tweedehands, vooral vanwege de interessante aanschafprijs. Uit het onderzoek blijkt dat 1 op de 5 mensen de aanschaf van een refurbished toestel overweegt.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.