Overslaan en naar de inhoud gaan

Oracle introduceert Oracle 12c in Nederland

De introductie in Nederland volgt op die in de Verenigde Staten in juli. Oracle 12c moet vooral IT-beheer en de CFO gelukkig maken. De onderliggende technologie maakt het mogelijk 5 tot 6 maal zo veel databases per fysieke server onder te brengen. Daarmee kunnen organisaties dus flink besparen op hun hardwarekosten.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Maar ook IT-beheer krijgt het makkelijker, beloofde Javier Cabrerizo, vice-president business development Oracle database server technology, vanochtend bij de Nederlandse introductie. Grote hoeveelheden databases kunnen nu als een enkele database worden beheerd met betrekking tot instellingen en patches.

Het achterliggende idee is dat Oracle 12c gebruik maak van container databases waar tot wel 225 applicatiespecifieke databases als 'pluggable' databases in ondergebracht kunnen worden. Deze containerdatabase neemt veel van de processen over die de applicatiespecifieke databases tot nog toe afzonderlijk uitvoerden . Vanuit de applicatie bezien is er geen verschil met de huidige database, maar voor de beheerder gedragen alle inplugbare databases zich per container als een database.

Oracle 12c is ook de eerste database die voor verschillende klanten tegelijk kan worden ingezet zonder dat zij bevreesd hoeven zijn voor de veiligheid van hun gegevens, claimt de leverancier. Doordat de database zich makkelijk laat verdelen over verschillende, zelfs geografische ver van elkaar verwijderde locaties, is Oracle 12c zeer goed te gebruiken voor het aanbieden van zowel private als public clouddiensten.

Dynamische compressie vindt automatisch plaats op basis van eigen beleidsregels

Een derde belangrijke verbetering draait om slimme datacompressie. Gegevens kunnen automatisch in 3 categorieën worden ingedeeld, afhankelijk van de frequentie waarmee ze worden gebruikt. Zeer vaak opgevraagde gegevens worden gemiddeld een factor 3 gecomprimeerd. Zijn ze langere tijd niet gebruikt, dan past de databasesoftware een compressie van een factor 10 toe. Voor data die langdurig in opslag geplaatst worden, is zelfs compressie met een factor 15 mogelijk. Deze gegevens kunnen ook automatisch naar goedkopere opslagmedia worden overgezet. Voor de applicatie lijkt het echter of de data allemaal ongecomprimeerd op dezelfde plek staan.

Oracle-klanten met een onderhoudslicentie kunnen kosteloos migreren naar 12c. Alleen om van de multiklant-functionaliteit gebruik te kunnen maken moet een extra licentie worden ingekocht.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in