Overslaan en naar de inhoud gaan

Oracle en Google praten weer over schikking

De rechtszaak tussen Oracle en Google over Java moet volgens schema op 16 april beginnen. Hij zal naar verwachting 8 weken duren, waarna een jury uitspraak doet.
Android
© Google
Google

De rechtbank heeft beide partijen opgedragen uiterlijk 9 april met elkaar te onderhandelen om te kijken of een schikking mogelijk is. Eerdere onderhandelingen hebben niet tot resultaat geleid.

De rechter eist bovendien dat hooggeplaatste functionarissen van de twee kemphanen aan de besprekingen deelnemen. Van de kant van Oracle moet ‘op zijn minst’ president Safra Catz aanwezig zijn. Google dient in elk geval Andy Rubin, hoofd van de Androiddivisie, af te vaardigen.

Eerdere onderhandelingen leverden niets op

Oracle en Google hebben al enkele malen tevergeefs onderhandeld over een mogelijk vergelijk, onder meer tijdens een bespreking in september 2011 tussen Oracletopman Larry Ellison en Larry Page, de hoogste baas van Google.

Inzet van het conflict is de stelling van Oracle dat Android, het besturingssysteem van Google voor mobiele apparatuur, op ongeoorloofde wijze gebruikmaakt van Java. Op zijn beurt ontkent Google dat het de octrooien en copyrights van Oracle zou hebben geschonden. Java kwam in handen van Oracle door de overname van Sun Microsystems.

In december 2011 kreeg Oracle een tegenslag te verwerken toen het U.S. Patent Office een van de 7 patenten die inzet is van het geschil afwees. Dat was het gevolg van een herbeoordeling van alle patenten in kwestie, waar Google het octrooibureau om had gevraagd.

Hoogte van schadeclaim Oracle blijft onduidelijk

Aanvankelijk zou Oracle naar verluidt 6,1 miljard dollar van Google hebben geëist als schadevergoeding. Een door Oracle ingehuurde expert becijferde de schade op 2,6 miljard dollar, maar de rechter nam geen genoegen met zijn berekening. In de processtukken zei Google dat de tegenpartij 2,3 miljard dollar wilde incasseren, maar Oracle zelf liet zich daar niet over uit.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in