Beheer

Security
Opstelten

Opstelten weer in race voor Big Brother Award

3 december 2014
Ivo Opstelten is opnieuw genomineerd voor de Big Brother Awards, prijzen die worden uitgereikt aan personen en instellingen die volgens de organisatoren privacy van burgers schenden.

De minister van Veiligheid en Justitie staat op het lijstje met kandidaten wegens het in stand houden van de bewaarplicht, het doorzetten van zijn 'hackplannen', het willen opslaan van kenteken- en locatiegegevens, het negeren van privacybezwaren en het verdacht maken van alle Nederlanders, aldus burgerrechtenbeweging Bits of Freedom.

Al twee keer eerder in de prijzen

Opstelten 'won' in 2011 en 2013 al een Big Brother Award. Naast de voormalig burgemeester van Rotterdam behoort ook minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken tot de genomineerden. De reden is de invoering van SyRi, een systeem dat gegevens van burgers aan elkaar knoopt en analyseert, op zoek naar mogelijke fraudeurs, zo beargumenteert de organisatie. Ook de Belastingdienst is door het Nederlandse publiek uitgekozen.

"De genomineerden hebben allemaal een sterk wantrouwen in de burger. Het motto lijkt: alles verzamelen en iedereen doorlichten", zegt Hans de Zwart, directeur van Bits of Freedom. De Big Brother Awards worden op 16 december in de Stadsschouwburg in Amsterdam uitgereikt.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.