Beheer

Storage
Logo Computer Profile

Opslag: Verschuivingen in het NAS-segment

Alleen bij network attached storage treden op dit moment verschuivingen in de markt op.

29 maart 2016

 

Markt lijkt heel stabiel

Net als vorig jaar is 32 procent van de storageoplossingen in Nederlandse bedrijfsvestigingen met 50 of meer werknemers afkomstig van HPE. De overige leveranciers komen hooguit een procentpuntje van hun plaats. NetApp levert een procentpunt in, maar blijft tweede. QNAP en Synology winnen een procentpunt. De laatste passeert daarmee IBM, dat een procentpunt inlevert.

 

HP nog dominanter bij SAN’s

 

Bijna één op de vier storage area networks is geleverd door HPE. Ten opzichte van een jaar geleden lijkt HPE bijna een procentpunt marktaandeel te winnen. Het is ook in bijna alle sectoren even sterk vertegenwoordigd, behalve bij de landelijk opererende bedrijven. Opvallend is dat IBM het vooral moet hebben van de grote Nederlandse en van de internationaal opererende bedrijven.

Even opmerkelijk: de groeiers QNAP en ­Synology spelen in dit segment geen rol.

 

Nieuwe namen rukken op bij NAS

 

Bij network attached storage blijkt de markt niet zo vast verkaveld als het zich laat aanzien. HPE is daar teruggezakt naar een derde plaats. Dat is te danken aan de groeiende populariteit van oplossingen van QNAP (+1,3 procentpunt) en met name Synology. Vorig jaar stond Synology nog op de derde plaats met 16,2 procent, twee jaar geleden was zijn aandeel nog maar 11,3 procent.

 

Tapegebruik holt terug

Het percentage van de geïnterviewden dat aangeeft gebruik te maken van opslag op tape loopt de laatste jaren duidelijk terug. Begin 2014 was bij 33 procent van alle bedrijven een tapeoplossing te vinden. In 2015 bedroeg dat nog 26 procent en op dit moment is dit nog maar 20 procent.

Van de tapesystemen die nog in gebruik zijn, zijn verreweg de meeste geleverd door HPE. Ook Dell en IBM kennen nog een aanzienlijk aandeel in de ‘installed base’. Ten opzichte van een jaar geleden is de marktverdeling grotendeels gelijk gebleven.

 

Dit artikel verscheen eerder in AutomatiseringGids nr. 6 2016

 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!