Overslaan en naar de inhoud gaan

Oplichter van Bol.com en Wehkamp moet de cel in

Van de gevangenisstraf zijn zes maanden voorwaardelijk. Daarnaast werd ook een taakstraf van 160 uur opgelegd. De verdachte wilde niet meewerken en deed een beroep op zijn zwijgrecht.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De 20-jarige Amsterdammer lichtte samen met handlangers tussen september 2012 en juni 2013 verschillende webwinkels op met behulp van phishing-mails. De mails bevatten een link naar een nagemaakte inlogpagina van de genoemde webwinkels. Nadat de bezoeker op deze neppagina zijn inloggegevens had ingevoerd, konden de oplichters met de inloggegevens op de echte pagina van de webwinkel bestellingen plaatsen. Niet alleen klanten van webwinkels werden getroffen, ook bankklanten van ING werden opgelicht via phishing-mails.

iPhones, iPads en laptops

Bij Bol.com werden onder meer iPhones, iPads, laptops, fotocamera’s, BlackBerry’s en Playstations besteld. Bol.com zegt hierdoor bijna 70.000 euro aan schade te hebben geleden, inclusief 1000 arbeidsuren die besteed zijn aan het opsporen van de fraude. De rechter wil niet met dat bedrag meegaan. De schade van de andere webwinkels is niet gespecificeerd.

Geprepareerde iPad met zendertje

Justitie deed uitgebreid onderzoek naar de gebruikerssporen van de telefoons, computers en IP-adressen. Er zaten ook diverse postbezorgers in het complot, die indien nodig voor ontvangst tekenden en de pakketten achterhielden. De postbezorgers werden gevolgd nadat een bestelde iPad werd vervangen door een geprepareerde versie, met een GPS-volgsysteem en een radiobaken.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in