Overslaan en naar de inhoud gaan

OPINIE: Nokia-baas heeft smet op cv

Met zijn voornaam Stephen past Elop goed in het rijtje leiders van grote IT-bedrijven. Maar is Elop nu de gedoodverfde opvolger van Steve Ballmer om Microsoft de allure van het bedrijf van Steve Jobs te geven?
Elop, Lumia
© Microsoft
Microsoft

Nokia nam de van Microsoft afkomstige Elop in 2010 aan als eerste niet-Fin die het bedrijf mocht leiden. Nokia had onder Olli-Pekka Kallasvuo al veel van de glans als marktleider in de mobiele markt verloren die het bedrijf onder Jorma Ollila had opgebouwd. Elop moest daar verandering in brengen. Hij sloot al na een jaar een strategische overeenkomst met zijn oude werkgever Microsoft die het Windows Phone-platform een vaste basis moest geven. Los van het oude Symbian-besturingssysteem wilde Elop met de samenwerking Nokia de kracht geven terug te keren naar de top.

Combinatie slaat niet aan

Windows Phone is een innovatief en aantrekkelijk besturingssysteem en de Lumia-toestellen die vervolgens werden uitgebracht, zijn stuk voor stuk smartphones die het oude kwaliteitsimago van Nokia niet beschamen. Toch slaat de combinatie niet aan en dat is uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de CEO's van beide bedrijven, die er niet in slagen de aansluiting bij de markt te vinden. Nokia sloot het laatste kwartaal af met een omzetdaling van bijna 25 procent tot 5,7 miljard euro. Het verlies bedroeg 227 miljoen euro. In het jaar dat Elop aantrad boekte Nokia in het tweede kwartaal nog een omzet van 10 miljard euro en het bedrijf maakte 290 miljoen euro winst.

Ook Nokia's afzet van toestellen daalde in die periode. In 2010 had Nokia nog 31 procent van de smartphonemarkt in handen, nu komt het bedrijf niet eens meer voor in de top-5 van aanbieders. Microsoft doet er goed aan uit te kijken naar een nieuwe CEO met wat meer overwinningen op het scoreboard.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in