Management

Zakelijke software

Opinie: iAtlas overheid verplichte kost

6 september 2013
Zorgvuldig gekozen formuleringen waar iets meer praktische uitleg bij vereist is. Die wordt gegeven in een bijbehorend YouTube-interview met CIO Rijk, Maarten Hillenaar. Het filmpje vertelt meer dan duizend woorden en is terug te vinden via de pdf op https://www.ictu.nl/actueel/nieuws/nieuwsitem/artikel/iatlas-een-feit/.

Het filmpje bevat een aantal relevante kernboodschappen. Zo gaat het hier om een robuuste en veilige informatiearchitectuur binnen één concern Rijk met als belangrijke notie dat bestuurders zich niet meer druk hoeven te maken over op het eerste oog ingewikkelde zaken als netwerken, datacenters en beveiligingsniveaus. Die moeten gewoon zijn geregeld zodat men zich, zoals Hillenaar terecht stelt, kan richten op de primaire processen en niet de techniek die eronder ligt. Interessant is dat Hillenaar meldt dat ICT’ers te lang hun eigen taal hebben gesproken en dat daardoor afstand is ontstaan met bestuurders. Een bewering met een kern van waarheid. Veel bestuurders zien ICT nog steeds als noodzakelijk maar tegelijkertijd als lastig te grijpen en te sturen. De iAtlas ontzorgt de bestuurders, maar dan moeten ze wel op de hoogte zijn van wat de iAtlas biedt. Ook hier geeft het interview houvast met de mededeling dat ICT ervoor zorgt dat plaats en tijd geen beperkende factoren meer zijn en dat hierdoor meer en meer gebruik kan worden gemaakt van gegevens en systemen van andere organisaties. Tegelijkertijd zijn grote stappen gemaakt in het kader van standaardisatie van voorzieningen als gemeenschappelijke datacenters, werkplekken maar ook rond beveiliging. Met betrekking tot de werkplekken tenslotte wordt vermeld dat de iAtlas inzicht geeft in wat er allemaal aan herbruikbare generieke voorzieningen bestaat, zoals bijvoorbeeld hoe subsidieregelingen bij het Rijk dienen te worden ingericht.

Al met al een belangrijke stap in de richting van een efficiënt functionerende overheid, maar met name gericht op het Rijk. Vervang Rijk door overheidsinstellingen en alle overheidslagen kunnen nog een hoop plezier beleven aan de voordelen die de iAtlas biedt. Verplichte kost dus voor alle bestuurders in den lande!

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!