Overslaan en naar de inhoud gaan

Opinie: De lamme helpt de blinde

De beoogde samenwerking – de onderhandelingen zijn nog niet afgerond en zouden nog kunnen stranden– lijkt een schoolvoorbeeld van “de lamme helpt de blinde”. Nokia verliest razendsnel terrein aan Android en andere mobiele softwareplatforms zoals iOS en BlackBerry OS op de lucratieve smartphonemarkt. Microsoft op zijn beurt heeft jarenlang aangemodderd met Windows Mobile en biedt pas sinds kort een behoorlijk besturingssysteem voor smartphones in de vorm van Windows Phone 7.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Maar het marktaandeel daarvan is vooralsnog gering.

Microsoft-veteraan bij Nokia aan het roer
Bij zijn aantreden als CEO van Nokia trof Stephen Elop vorig jaar september een stuurloos en in zichzelf gekeerd Nokia aan, dat veel te traag reageerde op nieuwe ontwikkelingen in zijn eigen achtertuin. Hij schudt nu het management van Nokia op en kiest voor een drastische koersverlegging in technologisch opzicht.

Elop werkte tot september vorig jaar voor Microsoft. Dat verklaart waarschijnlijk voor een deel waarom Nokia zijn heil nu bij Windows Phone 7 zoekt. Elop schreef eerder deze week in een uitgelekt intern memo dat drastische maatregelen nodig zijn om Nokia uit het slop te halen. En drastisch is de keuze voor het platform van Microsoft zeker. Laten we niet vergeten dat Nokia jarenlang verreweg de grootste leverancier van mobiele telefoons ter wereld was terwijl Microsoft op deze markt geen glorieuze staat van dienst heeft.

Keus voor Windows Phone 7 is opmerkelijk
Dat Nokia met Symbian de oorlog niet kon winnen, was duidelijk. Met name in de Verenigde Staten krijgt het besturingssysteem onder ontwikkelaars en eindgebruikers geen poot aan de grond. De keuze van Nokia voor Windows Phone is echter opmerkelijk. Het inmiddels beproefde Android had met het oog op marktpotentieel meer voor de hand gelegen.

Nokia ziet dat zelf ook, gezien een voetnoot in de bekendmaking: "Door voor een partnership met Microsoft te kiezen en Windows Phone te gebruiken als ons primaire smartphoneplatform, gaan we misschien voorbij aan meer concurrerende alternatieven die grotere acceptatie en winstgevendheid op de smartphonemarkt hebben."

Het samen met Intel ontwikkelde MeeGo was een andere optie geweest, maar dit platform heeft zich nog niet bewezen in de markt en zou voor Nokia een nog grotere gok zijn geweest. Toch is MeeGo nog niet helemaal afgeschreven. Nokia is nog steeds van plan dit jaar met een MeeGo-toestel op de proppen te komen. Maar Windows Phone 7 wordt voor de Finnen het belangrijkste wapen om de concurrentie te lijf te gaan.

De klok tikt verder
Voorlopig zal Symbian toch de kar moeten blijven trekken, want Nokia heeft niet 1-2-3 smartphones met Windows Phone 7 in de winkel liggen. De factor tijd werkt in elk geval sterk in het nadeel van de twee nieuwe partners. Nokia zelf waarschuwde vandaag zelf al dat er 'aanzienlijke onzekerheden' zijn over de gevolgen van de koersverandering op de bedrijfsresultaten dit jaar.

Het risico is levensgroot dat Nokia met de keuze voor Windows Phone 7 zijn eigen graf graaft. Met Android had de Finse fabrikant toegang gekregen tot een kant-en-klaar ‘ecosysteem’ en een schat aan applicaties, terwijl die voor Windows Phone 7 nog in de kinderschoenen staan. En nog los gezien van de kwaliteiten en marktkansen van Windows Phone 7 zou een tijdverlies van pakweg een jaar Nokia weleens de kop kunnen kosten, of in elk geval veroordelen tot de onderkant van de markt voor mobiele telefoons.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in