Overslaan en naar de inhoud gaan

OpenOffice 3 al 100 miljoen keer gedownload

OpenOffice 3.0 verscheen op 13 oktober 2008. De verbeterde release 3.1 dateert van 7 mei van dit jaar. De statistieken geven aan dat tot dusver ongeveer 40 miljoen exemplaren van OpenOffice 3.1 en 60 miljoen exemplaren van de eerdere release 3.0 zijn gedownload. Omdat het om twee opeenvolgende releases gaat is het wel de vraag of beide aantallen zomaar bij elkaar mogen worden opgeteld, zoals OpenOffice.org doet.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Het ligt voor de hand dat veel gebruikers van de eerste release vervolgens op release 3.1 zijn overgestapt.

Het bereiken van de mijlpaal van 100 miljoen downloads valt vrijwel samen met de negende verjaardag van OpenOffice.org. Die wordt ook deze maand gevierd. Op 4 november begint in de Italiaanse stad Orvieto de jaarlijkse conferentie van de OpenOffice.org-community.

Inmiddels zijn bètatesters bezig release 3.2 aan de tand te voelen. Deze versie zal naar verwachting omstreeks december algemeen beschikbaar komen.

OpenOffice is gratis verkrijgbaar in een groot aantal talen, waaronder het Nederlands. Volgens Cor Nouws, verantwoordelijk voor de marketing in Nederland, ging het bij 1,78 miljoen van de 100 miljoen downloads om een Nederlandstalig pakket. Er zijn versies van OpenOffice voor diverse besturingssystemen, waaronder Linux, Windows, Solaris en Mac OS X. Uit downloadstatistieken over de afgelopen 28 dagen blijkt dat de Windows-versie, met 94,3 procent van alle downloads, verreweg het meest in trek is. Linux volgt met 3 procent en Mac OS met 2,3 procent.

Net als de grote commerciële concurrent Microsoft Office bevat OpenOffice modules voor tekstverwerking (Writer), spreadsheets (Calc), presentaties (Impress) en databasebeheer (Base), plus een tekenpakket (Draw). Het pakket wordt verspreid onder de LGPL-licentie, wat betekent dat het vrijelijk beschikbaar en kopieerbaar is voor thuisgebruikers, bedrijven, onderwijsinstellingen en de overheid.

Onderzoeksbureau MarketCap raamt de marktpenetratie van OpenOffice en het zusterproduct StarOffice onder bedrijven vanaf 20 werknemers in Automatisering Gids op 2,8 procent en het aandeel van werkplekken die zijn uitgerust met OpenOffice op 3,5 procent. Volgens Nouws zijn kleinere gebruikers vaak in de technische hoek te vinden.

Grootschalige implementaties van OpenOffice bij de landelijke overheid zijn er als gevolg van de complexiteit van de kantooromgeving nog niet, bleek in juli uit de halfjaarlijkse monitor van het programmabureau Nederland Open in Verbinding (NOiV). Wel voeren enkele ministeries pilots uit met OpenOffice. Een analyse op de wiki van OpenOffice.org geeft aan dat op gemeenteniveau onder andere Heerenveen en Vaals met het opensource kantoorprogramma werken en dat de stad Groningen 3600 werkplekken met OpenOffice wil uitrusten.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in