Overslaan en naar de inhoud gaan

Open source speelt belangrijke rol bij Mars-vlucht Ingenuity

De eerste vlucht van een helikopter buiten de aardse dampkring is ook een feestje voor de opensource-gemeenschap. Maar liefst 12.000 ontwikkelaars droegen hun steentje bij via een project op GitHub.
Ingenuity Mars helicopter
© Shutterstock
Shutterstock

Jammer genoeg heeft het gros van deze ontwikkelaars geen idee dat hun coderegels aanwezig zijn op Mars en bijdroegen aan het succes van de eerste vlucht van de Ingenuity.

Maar daar komt verandering in. Een team onder leiding van GitHub CEO Nat Friedman en het team bij het Jet Propulsion Laboratory (JPL) heeft de code die is gebruikt in de Mars-helikopter, onder de loep genomen en daaruit afgeleid wie aan deze code heeft bijgedragen. Nu heeft iedere betrokkene een Mars 2020 Helicopter Mission badge op zijn GitHub-profiel gekregen.

De Ingenuity heeft Linux als besturingssysteem en de software daar bovenop heeft NASA voornamelijk gemaakt met het open source F' (F prime) framework waarvan de basis is gelegd door JPL. Een overzicht van alle projecten waarvan code door JPL is gebruikt is te vinden in  een overzicht op GitHub.

Mars achievement
Mars achievement

Friedman zei gisteren in een blog op GitHub: "Vandaag willen we het onzichtbare zichtbaar maken. We grijpen deze gelegenheid ook aan om een nieuwe 'Achievements sectie toe te voegen aan het GitHub-profiel." Naast een badge voor de bijdragen aan de Mars-helikopter zijn er ook badges voor bijdragen aan de Arctic Code Vault en een voor het sponsoren van open source werk via GitHub Sponsors.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in