'Open source geen valide bedrijfsmodel'

30 november 2009
Het maatschappelijk en strategisch belang van open-sourcebedrijven overstijgt hun financiële waarde als bedrijf, stelt The New York Times in een analyse van het gevecht tussen Oracle en de Europese Commissie over MySQL.

MySQL is het hete hangijzer in de overname van Sun door Oracle. De kern van het meningsverschil gaat over de waarde van MySQL als zelfstandig bedrijf of onderdeel van een groter bedrijf. Deze discussie roept volgens The New York Times een veel lastiger vraag op, namelijk of open-sourcebedrijven wel levensvatbaar zijn op de lange termijn. 

Volgens Kroes is er voor elk commercieel product wel een goed open-sourcealternatief. Open source speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol in de infrastrcutuur van internet.

De open-sourcebeweging legt weliswaar veel druk op commerciële partijen, maar werd de laatste tien jaar meer een onderdeel van de gevestigde partijen in de industrie dan een volksrevolutie. Zo draagt Google voor een belangrijk deel bij aan de financiering van Mozilla, de organisatie achter Firefox, het belangrijkste allternatief voor Microsofts Internet Explorer, en is IBM in hoge mate betrokken bij de ontwikkeling van Linux, als alternatief voor Microsofts Windows.

De belangrijkste ontwikkelingen aan open source komen niet meer van vrijwilligers die in hun vrije tijd code genereren, maar van goedbetaalde werknemers van bedrijven als IBM, Google, Oracle en Intel, die daarmee de strategie van hun bedrijf schragen.

Volgens de Amerikaanse krant is Red Hat, als winstgevend bedrijf georganiseerd rond een open-sourceproduct, een zeldzame uitzondering hierop. De hoop bestond dat Red Hat zich als beschermeling zou werpen op de top van de open-sourcebedrijven om zo hun kroonjuwelen veilig te stellen. Het bedrijf zag daar aanvankelijk van af en kan zich inmiddels niet meer de overnameprijzen veroorloven die de groten uit de industrie bereid zijn te betalen voor open-sourcesuccessen. "Je kunt stellen dat er een 'window of opportunity' was, 3 tot 5 jaar geleden. Die kans is nu verkeken", concludeert risico-investeerder Peter Fenton van Benchmark Capital de analyse in de Amerikaanse krant.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.