Overslaan en naar de inhoud gaan

'Open source geen valide bedrijfsmodel'

MySQL is het hete hangijzer in de overname van Sun door Oracle. De kern van het meningsverschil gaat over de waarde van MySQL als zelfstandig bedrijf of onderdeel van een groter bedrijf. Deze discussie roept volgens The New York Times een veel lastiger vraag op, namelijk of open-sourcebedrijven wel levensvatbaar zijn op de lange termijn.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Volgens Kroes is er voor elk commercieel product wel een goed open-sourcealternatief. Open source speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol in de infrastrcutuur van internet.

De open-sourcebeweging legt weliswaar veel druk op commerciële partijen, maar werd de laatste tien jaar meer een onderdeel van de gevestigde partijen in de industrie dan een volksrevolutie. Zo draagt Google voor een belangrijk deel bij aan de financiering van Mozilla, de organisatie achter Firefox, het belangrijkste allternatief voor Microsofts Internet Explorer, en is IBM in hoge mate betrokken bij de ontwikkeling van Linux, als alternatief voor Microsofts Windows.

De belangrijkste ontwikkelingen aan open source komen niet meer van vrijwilligers die in hun vrije tijd code genereren, maar van goedbetaalde werknemers van bedrijven als IBM, Google, Oracle en Intel, die daarmee de strategie van hun bedrijf schragen.

Volgens de Amerikaanse krant is Red Hat, als winstgevend bedrijf georganiseerd rond een open-sourceproduct, een zeldzame uitzondering hierop. De hoop bestond dat Red Hat zich als beschermeling zou werpen op de top van de open-sourcebedrijven om zo hun kroonjuwelen veilig te stellen. Het bedrijf zag daar aanvankelijk van af en kan zich inmiddels niet meer de overnameprijzen veroorloven die de groten uit de industrie bereid zijn te betalen voor open-sourcesuccessen. "Je kunt stellen dat er een 'window of opportunity' was, 3 tot 5 jaar geleden. Die kans is nu verkeken", concludeert risico-investeerder Peter Fenton van Benchmark Capital de analyse in de Amerikaanse krant.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in