Overslaan en naar de inhoud gaan

Oorzaak falen agileprojecten in ‘mensen en cultuur’

Ook agileprojecten lopen wel eens fout. En als dat gebeurt, ligt de oorzaak meestal in personele problemen en cultuur-issues, blijkt uit een onderzoek onder meer dan 4000 agile software-ontwikkelaars.
agile team
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

Het onderzoek, dat onder meer inging op faalfactoren van agile software-ontwikkelprojecten, werd eind vorig jaar voor de zevende maal uitgevoerd door VersionOne, een leverancier van tooling. In twee derde van de gevallen dat een agile-project mislukte, lag het aan het feit dat de betrokkenen niet of onvoldoende goed samenwerkten. Of dat een cultuur van ‘teamwork’ onvoldoende aanwezig was. Andere oorzaken waardoor agile-projecten mislukten zijn communicatie problemen tussen ontwikkelteams en andere bedrijfsonderdelen en problemen met de scrum master. Tenslotte noemen de onderzoekers externe druk op ontwikkelteams om de traditionele waterval-methode voor software ontwikkeling te hanteren.

Veel ontwikkelaars nooit mislukt project meegemaakt

Opvallend is dat 18 procent van de ontwikkelaars die aan het onderzoek meededen, aangaven dat nog nooit een project waar ze aan deelnamen is mislukt. Dat is een hoog percentage. De voordelen van agile-methodieken voor het ontwikkelen van software liggen volgens bijna alle respondenten (90%) in de betere mogelijkheden om met veranderende prioriteiten in softwareontwikkeling om te gaan. Ook de verbeterde zichtbaarheid van ontwikkelprojecten wordt door de deelnemers aan het onderzoek als een positief aspect van agile-methoden genoemd.

Agile actief tegengewerkt

De belangrijkste redenen om op een agile manier software te ontwikkelen zijn verder een kortere ‘time to market’ en een betere afstemming tussen de business- en de IT-mensen binnen organisaties. Een belangrijke drempel die de verdere invoering van agile als softwareontwikkelmethodiek tegenhoudt is volgens de ondervraagden het onvermogen om de cultuur van de organisatie te veranderen.

Op de tweede plaats staat het algemene verzet in de organisatie om een agile werkwijze in te passen in een non-agile omgeving. De grootste obstakels die daarin meespelen zijn het gebrek aan planning vooraf, het verlies van controle mogelijkheden door het management en tegenwerking door het management zelf.

De meest toegepaste agile-variant is nog altijd scrum, die door 72 procent van de ondervraagden wordt toegepast.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in