Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook Taiwan beboet Qualcomm om licenties

De Amerikaanse chipmaker Qualcomm moet in Taiwan een boete van ruim 650 miljoen euro betalen. De mededingingsautoriteit van het Aziatische land legde die boete op vanwege de manier waarop Qualcomm de prijzen voor zijn chips en licenties bepaalt. Veel toeleveranciers voor smartphones komen uit Taiwan.

De Taiwanese autoriteiten stellen dat Qualcomm, dat eigenaar is van veel patenten die noodzakelijk zijn voor het maken van een mobiele telefoon, een monopoliepositie heeft. Door te weigeren producten te leveren en licenties te geven aan bedrijven die niet aan de eisen van het Amerikaanse bedrijf voldeden, maakten zij daar misbruik van. Voor zogeheten standaard essentiële patenten zijn bedrijven verplicht aan iedereen onder dezelfde eerlijke licentieprijs producten te verstrekken.

Qualcomm ligt ook in andere landen onder vuur van de mededingingsautoriteiten. Zuid-Korea legde eind vorig jaar ook al een boete op en China, Japan en de Europese Unie kijken ook naar de handelspraktijken van Qualcomm.

Strijd met Apple

In de Verenigde Staten is Qualcomm verwikkeld in een juridische strijd met Apple over licenties. Apple wil via de rechter een lagere prijs voor de licenties afdwingen en het te veel betaalde geld terugkrijgen. Branchegenoot BlackBerry kreeg eerder via de Canadese rechter ruim 800 miljoen dollar toegewezen.

Qualcomm is bezig met de overname van het Nederlandse chipbedrijf NXP voor 47 miljard dollar. De Europese Commissie moet echter nog goedkeuring geven aan die overname en heeft daarvoor extra tijd genomen. Deze maand moet daar uitsluitsel over komen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in