Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook Edge laat oud Windows vallen

De op Chromium gebaseerde webbrowser Edge laat over een paar weken oudere versies van Windows vallen. De ondersteuning voor Windows 7 en 8.1 vervalt op 12 januari 2023. Ondertussen houdt Googles Chrome-browser het iets langer vol.
Microsoft Edge, Chromium
© Microsoft
Microsoft

Microsoft heeft het aankomende einde van Edge voor zijn oudere besturingssysteem aangekondigd: dat komt met ingang van Edge-versie 109. Daarbij laat de softwaremaker weten dat zijn browser dan nog wel gewoon blijft werken op de voorgangers van Windows 10, maar dat de app voor websurfen en cloudgebruik dan geen nieuwe features, geen security-updates en geen bugfixes meer krijgt. Hetzelfde geldt voor de WebView 2 Runtime waarmee Windows-apps webcontent kunnen tonen.

'Ergens in februari'

Terwijl het einde voor Edge op 12 januari komt, blijft concurrent Chrome iets langer ondersteund op de eervorige en eer-eervorige Windows-versies. Internetreus Google heeft in oktober aangekondigd dat het ergens in februari komend jaar stopt met zijn eigen browser voor Windows 7 en 8.1. Zowel Edge als Chromium zijn gebaseerd op de opensourcecode Chromium, waardoor de twee concurrerende browser compatibel zijn qua extensies.

Eerder heeft Microsoft voor Windows een geheel eigen browser ontwikkeld, die toen met de naam Edge was getooid. Die vorige incarnatie van de Microsoft-browser (codenaam Project Spartan) is nooit groots aangeslagen qua marktaandeel. Dit was mede te wijten aan een slecht prestatieniveau op moderne websites, wat ironisch genoeg juist een groot mankement was van Microsofts voorgaande browser Internet Explorer (IE).

Security-support

Het aankomende support-einde voor Edge valt nagenoeg gelijk met het einde van de verlengde ondersteuning voor Windows 7 en 8 plus 8.1, merkt Bleeping Computer nog op. De zogeheten Extended Security Update (ESU) die Microsoft-klanten tegen betaling kunnen afnemen, verloopt op 10 januari 2023. De algemene support voor deze oudere besturingssystemen is allang verlopen.

Toch is met name Windows 7 nog relatief veel in gebruik, wat dus al geruime tijd niet meer als veilig valt te beschouwen. Windows 7 had volgens StatCounter in november dit jaar nog een marktaandeel van 10,25% en zat daarmee dicht op het huidige Windows 11 dat 16,13% van de markt heeft. Windows 8 is qua support officieel verdrongen door 8.1 - wat in wezen een verplichte update was - en die meest recente versie had in november 2,53% marktaandeel.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in