Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek: verduurzamingsplannen Google en Amazon onvoldoende

De plannen van grote bedrijven waaronder Google en Amazon om te verduurzamen zijn niet voldoende om al hun CO2-uitstoot terug te dringen, ondanks dat ze vaak wel zo zijn voorgesteld. Dat stellen New Climate Institute en Carbon Market Watch in een rapport.
sustainability, duurzaamheid
© www.freeimages.co.uk
www.freeimages.co.uk

In het rapport werden de klimaatplannen van 25 grote bedrijven, waaronder techreuzen Google en Amazon bekeken. De 25 ondernemingen zijn samen goed voor 5 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.

Bedrijven stellen hun eigen doelen. Zo belooft Google in 2030 koolstofvrij te zijn. “We zijn trots op de vooruitgang die we boeken - in 2020 bereiken we 67 procent koolstofvrij op uurbasis in onze datacenters, tegenover 61 procent in 2019", zo meldde Google aan Euronews Green. Het bedrijf voegt eraan toe dat het de reikwijdte van zijn klimaattoezeggingen duidelijk definieert en regelmatig verslag uitbrengt over de voortgang ervan.

Amazon meldt in een verklaring dat er ambitieuze doelen zijn gesteld “omdat we weten dat klimaatverandering een serieus probleem is en dat actie nu meer dan ooit nodig is. weg om onze activiteiten tegen 2025 te voorzien van 100% hernieuwbare energie."

Geen toezeggingen

Bijna de helft van de onderzochte bedrijven hebben geen specifieke toezegging gedaan om hun uitstoot in het jaar waarin ze CO2-neutraal willen zijn ook daadwerkelijk tot nul te hebben teruggebracht. De andere dertien komen gemiddeld tot een daling van de uitstoot van 40 procent, stelt het rapport. De onderzoekers vonden drie bedrijven die wel goed op weg zijn om vrijwel volledig CO2-vrij te gaan werken. Daartoe behoren telecombedrijven Vodafone en Deutsche Telekom.

Het is voor bedrijven gemakkelijk om weinig ambitieuze inspanningen te verdoezelen met mooie woorden, constateren de onderzoekers. "We waren behoorlijk geschokt door de creativiteit die sommige bedrijven gebruiken om te claimen dat ze op weg zijn naar nul uitstoot en de hoeveelheid moeite die nodig is om aan te tonen dat hun claims niet kloppen", verklaart Thomas Day van New Climate Institute, een van de schrijvers van het rapport.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in