Development

IT beheer
Python logo

Onderzoek: Python vooral populair voor data-analyses

Programmeertaal blijft populair, blijkt uit een grootschalige enquête onder Python-developers.

11 februari 2019

Programmeertaal blijft populair, blijkt uit een grootschalige enquête onder Python-developers.

In het oerwoud van programmeertalen blijft het bekende Python onverminderd populair. Het gebruik van Python 3 neemt toe en nieuwe toepassingen als data-analyses winnen aan populariteit, zo blijkt uit een enquête onder meer dan twintigduizend Python-ontwikkelaars.

De Python Developers Survey 2018-enquête is uitgevoerd door JetBrains, het bedrijf achter de Python-tool Pycharm. JetBrains vroeg ruim twintigduizend Python-ontwikkelaars (professionals en hobbyisten) uit meer dan 150 landen hoe zij de programmeertaal gebruiken. 62 procent van de ontwikkelaars is fulltime werkzaam bij een bedrijf. 73 procent van de deelnemers noemt zichzelf developer/programmer. De meeste ontwikkelaars (25 procent) hebben meer dan elf jaar IT-ervaring, wat vrij opvallend is omdat het merendeel (39 procent) tussen de 21 en 29 jaar oud is.

Voor 84 procent van de deelnemende ontwikkelaars is Python de meestgebruikte programmeertaal – niet verrassend, kijkend naar het ondervraagde publiek. De helft van de developers werkt met JavaScript als tweede programmeertaal, op de voet gevolgd door HTML/CSS (47 procent).

Python 2 vs Python 3

JetBrains heeft ook uitgezocht welke versies van Python er wereldwijd gebruikt worden door ontwikkelaars. Python 3, waarvan de eerste build in 2008 uitkwam, is met 84 procent verreweg het populairst. Python 3 bestaat echter uit verschillende builds. De nieuwste, 3.7, verscheen in juni vorig jaar en wordt door 30 procent van de Python 3-developers gebruikt. Het oudere 3.6 is met 54 procent veel populairder.

16 procent van de ondervraagde developers werkt helemaal niet met Python 3 maar nog met Python 2. Waarom is onduidelijk – de enquête vroeg hier niet naar. Vermoedelijk hebben ontwikkelaars verschillende redenen om gebruik te maken van de sterk verouderde programmeertaal. Sommige organisaties eisen het, maar het is ook mogelijk dat developers Python 2 verkiezen boven versie 3. Sinds 2013 stijgt het gebruik van Python 3 in jaarlijkse enquêtes, schrijft Infoworld.

Python wordt vooral gebruikt voor data-analyses

De afgelopen jaren is Python vooral bekend geworden als een taal om data-analyses uit te voeren. Dat is ook terug te zien in de antwoorden van de ondervraagde developers. 58 procent gebruikt Python (wel eens) voor data-analyses. Populaire tools zijn NumPy (62 procent), Pandas (51 procent), Matplotlib (46 procent) en SciPy (38 procent).

52 procent van de deelnemende ontwikkelaars zegt dat web development zijn Python-kernbezigheid is. De meestgebruikte Python web frameworks zijn Flask (47 procent) en Django (45 procent). Python wordt ook ingezet voor machine learning, blijkt uit de enquête. 38 procent van de ontwikkelaars gebruikt de programmeertaal daar (wel eens) voor, met het open-source TensorFlow als populairste framework (25 procent).

Veel developers gebruiken Python ook voor het system automation (43 procent), web scraping (37 procent) en software testing (32 procent).

Linux is populairste systeem

De enquête maakt ook duidelijk dat de meeste ondervraagde Python-developers werken op een Linux-machine (69 procent). Windows volgt met 47 procent, al wordt niet gespecifieerd om welke versies van Windows het gaat. Het is daarom onduidelijk of de nieuwste versie, Windows 10, de populairste is. Daarnaast blijft onbekend welk deel van de Windows-gebruikers Python native draait en hoeveel ontwikkelaars Windows Subsystem voor Linux gebruiken. 32 procent van de deelnemers gebruikt MacOS. JetBrains wijst erop dat ontwikkelaars meerdere antwoorden konden geven.

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.