Onderzoek: pc's verstoken veel energie

29 mei 2008
TCO Development, een Zweeds onderzoeksbureau, heeft becijferd dat het energieverbruik van ICT-middelen zoals pc's met 80 procent kan worden gereduceerd. Volgens de onderzoekers zijn een paar eenvoudige maatregelen voldoende.
"We verstoken met zijn allen zeer veel energie", zo stellen de onderzoekers waarbij zij wijzen op de ongeveer 1 miljard monitoren die over de hele wereld in gebruik zijn. Het gebruik van die apparatuur heeft een CO2-productie van 53 miljoen ton per jaar tot gevolg. Dat komt overeen met de jaarlijkse energieconsumptie van alle inwoners van Zweden, zo stelt TCO.

De gebruikers wordt aangeraden om bij aanschaf van nieuwe apparatuur zoveel mogelijk te kiezen voor zuinige systemen. Een groene pc verbruikt 65 procent minder energie dan een gewone pc.

De tweede maatregel is een actief energiebeheer, wat er vooral op neerkomt dat de apparatuur wordt uitgezet wanneer deze niet in gebruik is. Volgens TCO is meer dan helft van de energie nodig voor apparatuur die ongebruikt aan staat. Het uitzetten kan automatisch, door de systemen in een slaapstand te zetten of handmatig, door de knop om te halen. In veel bedrijven is het de gewoonte dat pc's doorlopend aan blijven staan, met alle energieverspilling van dien.
Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.