Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek naar corruptie door Oracle in Afrika

Amerikaanse autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar vermeende corruptie door Oracle medewerkers in Afrika. Oracle zou overheidsfunctionarissen van enkele Afrikaanse landen hebben omgekocht om contracten binnen te halen, meldt the Wall Street Journal.
man achter computer in Ghana
© CC By-SA 2.0 - Flickr.com
CC By-SA 2.0 - Flickr.com

Het softwarebedrijf heeft mogelijk Amerikaanse wetten die corruptie in het buitenland strafbaar stellen, overtreden. De FBI en het Amerikaanse ministerie van justitie voeren inmiddels al een jaar onderzoeken uit. Advocaten van de Securities and Exchange Commission (SEC) onderzoeken daarnaast of er civiele overtredingen door Oracle-medewerkers in Africa zijn begaan.

Amerikaanse toezichthouder beboet flink
Het gaat om contracten die Oracle met overheden in West en Centraal Africa heeft gesloten. Onderzocht wordt of Oracle medewerkers of agenten van het bedrijf geld hebben betaald aan overheidsfunctionarissen om database of applicatiesoftware in die landen te verkopen. Dat zou in strijd zijn met de Amerikaanse Foreign Corrupt Practices Act. In 2009 en 2010 deelde de Amerikaanse autoriteiten in totaal boetes uit ter waarde van 2 milard dollar. In 2004 werden er voor 11 miljoen dollar boetes uitgeschreven voor overtredingen van de Amerikaanse anticorruptiewet.

Er loopt een vergelijkbaar onderzoek tegen Oracle's rivaal HP, dat mogelijk illegale betalen in Rusland heeft gedaan. HP heeft aangegeven volop aan het onderzoek mee te werken. Oracle heeft nog niet op de onderzoeken gereageerd.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in