Innovatie & Strategie

Analytics
dataintegratie

Ondernemingen doen te weinig met hun data

16 december 2011

 

Voor de analyse van ‘big data’ dienen de analisten gebruik te maken van geavanceerde tools. Die gereedschappen zullen wel aanwezig moeten zijn, maar bij het evalueren van aanschafplannen houden bedrijven de boot meestal af. Er wordt meer gekeken naar de directe kosten dan naar wat het op langere termijn kan opleveren.

Aan het onderzoek is deelgenomen door ruim 500 data scientists, die werkzaam zijn in de VS en enkele Europese landen. Slechts een derde van de ondervraagden denkt dat zij in staat zijn om de vele gegevens in hun bedrijf goed te gebruiken. Het merendeel (65 procent) van de ondervraagden voorziet een gebrek aan voldoende opgeleide data-analisten. De kloof tussen vraag en aanbod zal nog wel vijf jaar bestaan, aldus de deelnemers. Dit sluit goed aan op een onderzoek dat is gedaan door bureau McKinsey, waarin wordt gesteld dat er in 2019 circa 190.000 meer data scientists nodig zijn dan de arbeidsmarkt kan leveren.

Het analyseren van data kan niet bij elke onderneming even makkelijk worden ingevoerd. Het bedrijf moet enigszins ‘modern’ zijn. In 14 procent van de gevallen wordt aangegeven dat de structuur van de onderneming totaal ongeschikt is om data op deze manier te analyseren. Slechts 38 procent van de ondervraagden zegt volmondig ‘ja’ op de vraag of hun onderneming op de goede weg is met het analyseren van aanwezige data.

De data scientists hebben doorgaans een hoge tot zeer hoge opleiding, beduidend hoger dan de andere kenniswerkers in de onderneming. Ze hebben vooral een wiskundige inslag en ze vinden het een uitdaging om geavanceerde algoritmen lost te laten op de aanwezige data. Wat de uitkomst betreft is 37 procent er zeker van dat die kan dienen als basis voor het maken van gezonde zakelijke beslissingen.

De ondervraagden blijken een voorkeur te hebben voor scripttalen zoals Python en Perl, hoewel ze het meeste werk toch doen met een spreadsheet. Ook SQL wordt veel toegepast om nadere informatie uit de beschikbare data te halen. De ‘gegevenswetenschappers’ kijken ook anders aan tegen data dan andere IT’ers. Dat blijkt vooral uit de vraag, of iedere medewerker in een bedrijf toegang moet krijgen tot alle gegevens om daar analyses op uit te voeren. Van de data scientists beantwoordt 22 procent die vraag met ‘ja’, bij de gebruikers van gewone BI-pakketten is het percentage jazeggers slechts 12 procent.

 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!