Development

Infrastructuur
‘Onderhoud verouderd systeem Fiscus is wel verlengbaar’

‘Onderhoud verouderd systeem Fiscus is wel verlengbaar’

Maar ook bij aflopen onderhoudscontract zijn aanpassingen aan belasting mogelijk, aldus staatssecretaris Snel.

Een kantoor van De Belastingdienst in Leeuwarden. © Flickr/Wikimedia Commons. Marvin Jansen van der Sligte
21 juni 2018

Maar ook bij aflopen onderhoudscontract zijn aanpassingen aan belasting mogelijk, aldus staatssecretaris Snel.

De Belastingdienst is nog in onderhandeling met de leverancier van het verouderde inningssysteem Enterprise Tax Management (ETM). Volgens staatssecretaris Menno Snel zijn die onderhandelingen constructief en is het technisch mogelijk om de applicatie langer te onderhouden. De Volkskrant schreef eerder dat door het aflopende onderhoudscontract van dit systeem de invoering of aanpassing van energiebelasting, de verhuurdersheffing, de autobelasting bpm en de schenk- en erfbelasting mogelijk niet kan doorgaan.

Snel schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat in het artikel ten onrechte de suggestie wordt gewekt dat de leverancier het onderhoudscontract niet verlengt. “Ik heb daar een ander beeld bij”, schrijft de staatssecretaris. “De onderhandelingen tussen de Belastingdienst en de leverancier verlopen in constructieve sfeer. De verkennende fase wordt naar verwachting eind juni afgerond. Inmiddels is bekend dat het technisch mogelijk is om de applicatie langer te onderhouden. Dit is een belangrijke stap om te komen tot een voldoende basis voor de onderhandeling waarbij de beoogde afronding met een contract begin oktober is.”

Het Enterprise Tax Management (ETM)-systeem is belangrijk voor de uitvoering van 25 regelingen in 2020 met een opbrengst van 12 miljard euro per jaar, aldus Snel. Dit systeem werd door de Belastingdienst in 2005 aangeschaft bij softwarebedrijf SPL dat in 2006 wordt overgenomen door Oracle. Het systeem zou de basis moeten worden voor de vernieuwing van een groot aantal verouderde invorderingssystemen. Maar in 2014 bleek dat het project dramatisch uit het budget loopt en valt het besluit te stoppen met de ontwikkeling. Omdat een aantal belastingheffingen al is overgegaan op het nieuwe systeem, moet het in de lucht blijven. Er is een onderhoudscontract tot 2020.

Stabiel gebleken

Snel schrijft verder dat het systeem de afgelopen jaren stabiel is gebleken. “In de periode vanaf 2014 zijn in elf gevallen door de leverancier aanpassingen geleverd op het pakket ETM voor het verhelpen van onvolkomenheden in het systeem. Het betrof hier grotendeels reguliere onderhoudswerkzaamheden. In geen van deze situaties is de continuïteit van de dienstverlening aan burgers of bedrijven direct in het geding geweest.”

Ook bij het wegvallen van het onderhoudscontract kan ETM worden gebruikt, schrijft Snel. Het is dan niet meer mogelijk om wijzigingen in het inningssysteem door te voeren. “Wijzigingen binnen de belastingen blijven echter wel mogelijk, omdat het hier om de heffing gaat. Hierbij kan uw Kamer denken aan parameteraanpassingen, wijzigingen van een heffingspercentage in de energiebelasting of de invoering van een extra heffingsvrijstelling zoals bij de verhuurdersheffing.”

De staatssecretaris erkent dat er bij de modernisering en vernieuwing van de systemen van de Belastingdienst de afgelopen jaren minder voortgang is geboekt dan op het gebied van onderhoud om de continuïteit te waarborgen. “Het blijven boeken van voortgang is essentieel voor de uitvoering van wetgeving.”

Interessant? Lees dan ook dit:

Oud ICT-strateeg van de Belastingdienst: 'ICT Belastingdienst voorbeeld van maatschappelijk probleem'

Ook grote problemen bij IT-systemen loonheffing en omzetbelasting: IT-chaos bij Belastingdienst blijkt nog groter

De Belastingdienst gaat voortvarend te werk met uitfaseren oude systemen.Belastingdienst: lessen uit legacy-software

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
AG Connect wordt momenteel geüpdatet! Gedurende het updaten kunnen er geen wijzigingen worden gedaan in de database.
Reactie toevoegen
AG Connect wordt momenteel geüpdatet! Gedurende het updaten kunnen er geen wijzigingen worden gedaan in de database.