Beheer

Netwerken

Omkoopschandaal bij Wikipedia

24 september 2012
Informatie op Wikipedia kan gekocht worden. Dat is althans de klacht die is geuit naar Wikimedia UK. De Chair Trustee, vrij vertaald de hoogste beheerder, en enkele redacteuren blijken te zijn omgekocht.

Voorzitter Roger Bamkin van Wikimedia UK en Wikipedian in Residence Maximillion Klein kregen de schuld. Klein had een eigen dienst onder de naam Ultrikiwiki en hij heeft deze direct van internet afgehaald. Bamkin heeft met de zelfde snelheid zijn positie opgegeven. Overigens hebben beide heren geen bekentenis afgelegd. Zo'n schandaal zorgt voor grote imageschade bij Wikipedia, zo stelt The Register.

Wikipedia is opgezet als elektronische encyclopedie die door de gebruikers zelf wordt ingevuld en bijgehouden. Er is sprake van 'peer control', waarbij de ene gebruiker de andere controleert en zo nodig terechtwijst. Dit alles met de bedoeling om de geboden informatie zo eerlijk en betrouwbaar mogelijk te laten zijn.

Extra privileges

Met de vaste regels voor eerlijkheid is echter een loopje genomen. Wie er genoeg geld voor over had, kon zijn eigen informatie in de encyclopedie laten zetten. Bovendien werd er voor gezorgd dat juist die gegevens een prominente plek kregen en vaak door zoekmachines werden gevonden.

Gibraltar

Een van de gebruikers van de nieuwe dienstverlening was de toezichtraad van Gibraltar, die zichzelf aanduidt als regering. Om meer toeristen naar het zuidelijkste puntje van Spanje te lokken werd een wervend lemma geplaatst over Gibraltar en de faciliteiten aldaar. Dit akkefietje kostte 50.000 pond sterling en de verwachte inkomsten uit gestegen toeristenverkeer zouden 2 miljoen pond bedragen.

Oprichter van Wikipedia Jimmy Wales noemt dit PR-editing en hij verklaart tevens dat hij er sterk tegen is.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.