Overslaan en naar de inhoud gaan

OM: Witwassen makkelijker door bitcoinpinautomaat

Het Openbaar Ministerie (OM) waarschuwt dat bitcoinpinautomaten gebruikt kunnen worden voor het witwassen van zwart geld. Dat kan tamelijk eenvoudig met deze pinautomaten omdat er geen specifiek toezicht op wordt gehouden. Dat meldt de NOS.
bitcoin
© CC0 Pixabay.com
CC0 Pixabay.com

Het witwassen is mogelijk doordat in de bitcoinapparaten grote hoeveelheden cash geld gestort kunnen worden, waarvoor vervolgens bitcoins worden uitgekeerd in anonieme bitcoinwallets. Ook kunnen bitcoins in euro's worden opgenomen bij deze machines. De meeste bitcoinpinautomaten vragen geen identificatie tot een bedrag van 5000 euro. Op de automaten is bovendien geen controle van toezichthouders zoals de Nederlandsche Bank of de Autoriteit Financiële Markten voeren geen controles uit over de automaten, omdat bitcoins geen officiële valuta zijn. Daardoor geldt een belangrijk deel van de financiële toezichtregels niet, volgens het OM. Wel is er een meldingsplicht voor exploitanten van de pinautomaten, maar die geldt alleen voor transacties boven de 15.000 euro.

In Nederland staan als sinds 2014 bitcoinpinautomaten. De eerste werd toen geplaatst in Den Haag bij restaurant  Eten bij Werelds. Inmiddels staan er rond de 15  bitcoinpinapparaten in Nederland, waarvan de meeste het afgelopen half jaar zijn neergezet. De grootste exploitant hiervan is Bitcoins4me, dat 8 machines in beheer heeft.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in