Overslaan en naar de inhoud gaan

Offline gehaalde malafide website krijgt informatiepagina

Internetgebruikers worden sinds deze week geïnformeerd als ze op een .nl-domein van een website terechtkomen die vanwege oplichting offline is gehaald. SIDN koppelt vanaf nu informatieve landingspagina’s aan een domein waarvan de nameservers van het .nl-domein zijn verwijderd. Dat doet het in samenwerking met het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie.
Internet
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

Als nameservers worden verwijderd, heeft dat tot gevolgd dat de gekoppelde website na enige tijd niet meer via die domeinnaam bereikbaar is. Een bezoeker die het domein bekijkt, weet niet wat de reden is van het offline zijn van de website. Daarom ontstond bij SIDN het idee om deze mensen beter te informeren. Nu worden de informatiepagina’s alleen getoond na ingrijpen van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting, wellicht gebeurt dat op termijn ook na eigen ingrijpen of na ingrijpen van andere instanties.

Duizenden malifide websites

“We halen jaarlijks duizenden malafide websites offline, onder andere op basis van dit soort meldingen van de politie. Dit doen we natuurlijk om de internetgebruikers te beschermen en te voorkomen dat ze slachtoffer worden van internetcriminaliteit. Maar ze blijven soms in onwetendheid achter, want de webpagina is ineens niet meer bereikbaar. Via de landingspagina informeren we de bezoekers en verwijzen wij hen naar meer informatie bij de politie en SIDN”, zegt Chiel van Spaandonk, specialist bij de abusedesk van SIDN. SIDN zegt hierin niet uniek te zijn, ook andere registry’s, zoals de Britse registry, Nominet, doet dit.

Internetgebruikers kunnen bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting melding doen van oplichting. Gijs van der Linden van het meldpunt zegt op de website van SIDN dat dergelijke meldingen aanleiding zijn om in te grijpen. “Zo beperken we het aantal gedupeerden. Het onbereikbaar maken van de domeinnaam is hiervoor een van de manieren . Stond je echter net nietsvermoedend op het punt een paar (te) scherp geprijsde sneakers te bestellen en de website verdwijnt ineens, dan is het fijn dat je kunt lezen wat er aan de hand is. Deze landingspagina’s dragen bij aan de informatieverstrekking aan internetgebruikers over de strijd tegen gedigitaliseerde criminaliteit.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in