Management

Zakelijke software

Office voor de iPad slaat aan

4 april 2014

Microsoft heeft zijn bekende softwarepakket Office als losse apps beschikbaar gemaakt voor gebruikers van een iPad in de App Store. ‘Alleen lezen’-versies zijn gratis te downloaden. Voor de mogelijkheid om bestanden te bewerken, moet echter betaald worden. De betaalde versie van Office voor iPad wordt gekoppeld aan Microsofts Office 365, de abonnementsdienst die gebruikers de mogelijkheid biedt om Office op een vastgesteld aantal computers te installeren.

Office voor de iPad gebruikt het van de desktopversie bekende lint als bedieningspaneel, maar dat is wel dunner gemaakt om ruimte op het tabletscherm te maken. Wie geen extern toetsenbord heeft, is wel een vijfde van het scherm kwijt aan het aanraaktoetsenbord.

Opmerkelijk is dat de iPad-versie niet integreert met andere cloudopslagdiensten dan Microsoft OneDrive. Men kan cloudopslag van derden niet benaderen vanuit de app.

De apps bieden volledige aanraakfunctionaliteit en blinken uit in getrouwheid van de weergave. Dat is een zwak punt van veel alternatieven: opgemaakte documenten, Excel-sheets en PowerPoint-slides willen nog wel eens vertekend raken.

Office voor de iPad kent ook een belangrijke omissie: vanuit de apps kan niet geprint worden. Dat moet via een pc. Datzelfde geldt voor het uitwisselen van bestanden met oudere Office-versies; de iPad-versies slaan op in de bestandsindeling van na Office 2007.

De apps nemen ook nogal wat ruimte: de Word-app 459 MB, Excel 433 MB en PowerPoint 643 MB. Downloaden duurt dan ook wel even, en het openen van grotere bestanden schijnt relatief traag te gaan.

Bedrijven en andere organisaties moeten wel goed opletten, hoe iPad-gebruikers de Office-apps waarmee ze aansluiten op het organisatienetwerk, hebben aangeschaft. De Home Premium-versie van Office 365 verbiedt namelijk expliciet het gebruik van Office voor ‘commerciële, non-profit of omzet genererende toepassingen’. Klanten die de apps via een ‘in-app’-aankoop in de ‘alleen lezen’-versie aanschaffen, krijgen automatisch een consumentenlicentie – die dus niet toestaat om aan te sluiten op bedrijfssystemen. Dat kan tot akelige en dure verrassingen leiden wanneer Microsoft langskomt voor een software-audit. De enige echt veilige route voor inzet in organisatieverband van Word, Excel en PowerPoint op Apples tablet is daarom een bedrijfsabonnement op Office 365 voor de medewerkers met iPad.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!