Overslaan en naar de inhoud gaan

Obstakel voor gratis 'roaming' weggeruimd

Zoals beloofd worden de kosten voor sms’en, bellen en mobiel internetten in andere EU-landen gelijk aan die in eigen land. Consumenten hoeven dan geen aparte buitenlandbundel meer te kopen.
bellende vrouw

Het Europees Parlement en tijdelijk EU-voorzitter Malta bereikten dinsdagnacht een akkoord over de prijzen die telecombedrijven elkaar in rekening mogen brengen. De groothandelstarieven worden geleidelijk met zo’n 90 procent verlaagd. De afspraken moeten voorkomen dat providers de prijzen van hun nationale pakketten na 15 juni verhogen.

Roaming zoals thuis

"Roaming zoals thuis is nu een realiteit", zei de Maltese minister Emmanuel Mallia (Digitale Economie). Onderhandelaar voor het parlement, de Finse Miapetra Kumpula-Natri sprak van "een grote overwinning voor de Europese consument". Zij stelt dat met het akkoord telecombedrijven hun kosten kunnen dekken én goed kunnen blijven concurreren. Een beperking is wel dat iemand die een goedkope bundel in bijvoorbeeld Letland koopt die niet onbeperkt in eigen land mag gebruiken.

Vinger aan de pols

De Europese koepel van consumentenorganisaties BEUC sprak van goed nieuws. EU-parlementariër Esther de Lange is positief, maar blijft een vinger aan de pols houden. "Wat we te allen tijde moeten voorkomen is dat er een situatie ontstaat dat telecombedrijven bijvoorbeeld de thuisblijvers meer gaan laten betalen om misgelopen roaminginkomsten te compenseren of dat er simpelweg minder roamingdiensten in bundels wordt aangeboden."

Het akkoord moet nog formeel worden bekrachtigd door de lidstaten en het parlement.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in