Management

Netwerken
bellen roamen

Obstakel voor gratis 'roaming' weggeruimd

De laatste hindernis is genomen voor het afschaffen van de roamingtarieven in de EU vanaf 15 juni.

1 februari 2017

De laatste hindernis is genomen voor het afschaffen van de roamingtarieven in de EU vanaf 15 juni.

Zoals beloofd worden de kosten voor sms’en, bellen en mobiel internetten in andere EU-landen gelijk aan die in eigen land. Consumenten hoeven dan geen aparte buitenlandbundel meer te kopen.

Het Europees Parlement en tijdelijk EU-voorzitter Malta bereikten dinsdagnacht een akkoord over de prijzen die telecombedrijven elkaar in rekening mogen brengen. De groothandelstarieven worden geleidelijk met zo’n 90 procent verlaagd. De afspraken moeten voorkomen dat providers de prijzen van hun nationale pakketten na 15 juni verhogen.

Roaming zoals thuis

"Roaming zoals thuis is nu een realiteit", zei de Maltese minister Emmanuel Mallia (Digitale Economie). Onderhandelaar voor het parlement, de Finse Miapetra Kumpula-Natri sprak van "een grote overwinning voor de Europese consument". Zij stelt dat met het akkoord telecombedrijven hun kosten kunnen dekken én goed kunnen blijven concurreren. Een beperking is wel dat iemand die een goedkope bundel in bijvoorbeeld Letland koopt die niet onbeperkt in eigen land mag gebruiken.

Vinger aan de pols

De Europese koepel van consumentenorganisaties BEUC sprak van goed nieuws. EU-parlementariër Esther de Lange is positief, maar blijft een vinger aan de pols houden. "Wat we te allen tijde moeten voorkomen is dat er een situatie ontstaat dat telecombedrijven bijvoorbeeld de thuisblijvers meer gaan laten betalen om misgelopen roaminginkomsten te compenseren of dat er simpelweg minder roamingdiensten in bundels wordt aangeboden."

Het akkoord moet nog formeel worden bekrachtigd door de lidstaten en het parlement.

Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.