Overslaan en naar de inhoud gaan

Nvidia kan korrelige foto’s herstellen met AI

Onderzoekers van Nvidia hebben een methode geïntroduceerd die afbeeldingen kan herstellen van ruis, ontbrekende pixels of beschadigingen. Het beeldherstel gebeurt met behulp van AI en deep learning. Naast restauratie kan zo ook ongewenste inhoud uit beeldmateriaal worden verwijderd, zoals teksten en andere ongewenste 'artefacten'.
Nvidia beeldherstel
© Nvidia
Nvidia

Het ‘neurale systeem’ is door de onderzoekers getraind om afbeeldingen te herstellen door het systeem veelvuldig voorbeelden van korrelige en beschadigde foto’s en een bijbehorend ‘schoon’ exemplaar van diezelfde foto’s voor te schotelen. Hierdoor leerde het AI-systeem uiteindelijk zelf hoe het de foto kan repareren naar een schoon exemplaar. In de ontwikkelingsperiode is het systeem door de onderzoekers getraind met behulp van 50.000 foto's.

Deep learning

Uiteindelijk is het systeem getraind door twee keer een korrelige foto aan te leveren, en is het volgens Nvidia nu in staat om zelf de foto te verbeteren zonder ooit het ‘schone’ exemplaar te hebben gezien.

"Het is voor het systeem mogelijk om te leren om signalen te herstellen zonder ooit de schone signalen te hebben gezien. De prestaties hierbij zijn soms groter dan bij de trainingen waar werd gewerkt met hulp van schone exemplaren", zo schrijft Nvidia. “Het systeem staat op één lijn met state-of-the-art methodes die gebruik maken van schone voorbeelden - met behulp van precies dezelfde trainingsmethodologie, en vaak zonder noemenswaardige nadelen in trainingstijd of prestaties."

Hulp voor MRI-scans

Om het systeem te testen, valideerde het team het neurale netwerk op verschillende datasets. Volgens de onderzoekers kan de methode kan zelfs worden gebruikt om MRI-afbeeldingen te verbeteren, waarmee de weg vrijgemaakt kan worden om medische beeldvorming drastisch te verbeteren.

Het systeem maakt gebruikt van NVIDIA Tesla P100 GPU's met het cuDNN-versnelde framework TensorFlow voor deep learning.

Nvidia kwam op maandag met onderstaande video om het systeem toe te lichten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in