Overslaan en naar de inhoud gaan

NRC: Juristen waarschuwden Landmacht over illegale dataverzameling

Bijna een jaar lang is er flinke strijd gaande geweest rondom de verzameling van gegevens door de Landmacht over burgers, desinformatie en corona. Onder meer de MIVD-juristen wezen de organisatie erop dat de werkwijze niet is toegestaan. Ook topambtenaren trokken tevergeefs aan de bel.
Panasonic-tablet
© Panasonic
Panasonic

Dat wordt duidelijk uit documenten die NRC opvroeg via de Wet Openbaarheid van Bestuur. Uit de informatie blijkt dat het Land Information Manoeuvre Centre (LIMC) meerdere keren gewaarschuwd werd over de dataverzameling rondom groepen als Viruswaarheid, de Gele Hesjes en Farmers Defence Force.

Het ging daarbij om openbare als semiopenbare bronnen. Grote hoeveelheden data van social media-platforms werden opgeslagen in een door Defensie gebouwd computersysteem waarmee een volgende coronagolf of maatschappelijke onrust werden voorspeld.

Bijleveld liet project onderzoeken

De top van de Landmacht zou diverse waarschuwingen van juristen hebben genegeerd. Daarbij zouden zelfs waarschuwingen vanuit het ministerie zitten. Minister Ank Bijleveld van Defensie werd in augustus 2020 geïnformeerd over de juridische bezwaren. Uiteindelijk besloot zij in november van dat jaar pas te stoppen met de werkwijze. Bijleveld liet eerst onderzoeken of LIMC voldeed aan de privacywetgeving.

NRC citeert onder meer een topambtenaar van Defensie, die schrijft dat de landmachttop "juristen heeft overruled" en "op de ingeslagen weg is doorgegaan". De jurist stelde ook dat "de juridische basis voor een dergelijke inzet flinterdun is, en dat is optimistisch uitgedrukt."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in