Overslaan en naar de inhoud gaan

Novell mag rechtszaak tegen Microsoft toch doorzetten

Novell mag Microsoft toch vervolgen wegens het beweerde uit de markt drukken van zijn kantoorautomatiseringsproducten, zoals WordPerfect en QuatrroPro. Maar of het nog tot een inhoudelijke behandeling van Novells aanklacht komt, is onzeker.
Novell muis
© AG Connect
AG Connect

De zaak tussen Novell en Microsoft speelt al jaren. De klacht van Novell heeft betrekking op de jaren 1994 tot 1996, toen Novell de tekstverwerker en het databaseprogramma in eigendom had; in 1996 verkocht Novell de producten aan Corel. De rechtszaak werd overigens pas in 2004 aangespannen.

Vorig jaar besliste een rechtbank dat Novell geen zaak had. Het zou al compensatie hebben ontvangen uit de schikking rond DR Dos. Novell had dat pc-besturingssysteem in 1996 verkocht aan Caldera. Caldera spande daarop een rechtszaak aan tegen Microsoft, die uitmondde in een schikking van 280 miljoen dollar. Novell ontving daarvan 35,5 miljoen dollar.

Compensatie voor DR Dos geldt toch niet voor WordPerfect
In die schikking was sprake van compensatie voor geleden schade bij het verkopen van producten die direct of indirect met DR Dos-verbonden waren. Vorig jaar meende de rechter dat met dat ‘indirect’ gedoeld werd op de kantoorautomatiseringsproducten. Het hof van beroep heeft nu echter bepaald, dat dat niet het geval is.

Novell heeft steeds volgehouden dat Microsoft zijn activiteiten op de kantoorautomatiseringsmarkt gefrustreerd heeft, onder andere door documentatie geheim te houden, nieuwe functies in Windows 95 op het laatste moment terug te trekken – waardoor de Novell-ontwikkelaars opnieuw aan de slag moesten en producten vertraagd op de markt kwamen, verkeerde voorstelling van zaken te geven over de printfaciliteiten en het sluiten van overeenkomsten met pc-bouwers die het gebruik van WordPerfect moesten ontmoedigen. Microsoft ontkent die aantijgingen, en legt de schuld voor de teloorgang van het destijds nog veelgebruikte WordPerfect bij Novell zelf.

Twijfelachtig of Attachmate zakenpartner wel wil dagen
Inmiddels bestaat Novell niet meer als zodanig. Het bedrijf is vorig jaar overgenomen door Attachmate. Veel Novell-medewerkers hebben het bedrijf verlaten, waaronder een groot deel van de juridische staf. Het is de vraag of Attachmate wel zin heeft in een gevecht met Microsoft, gezien de rol van Microsoft in het faciliteren van de overname van Novell. Een consortium onder aanvoering van Microsoft heeft – in ruil voor 882 patenten - 442 miljoen dollar op tafel gelegd die Attachmate goed kon gebruiken om de deal mogelijk te maken.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in