Overslaan en naar de inhoud gaan

Nokia krikt coax naar 10 Gbps

De aloude coax-kabel is nog niet dood, demonstreert Nokia Networks op de Internet & Television Expo in Boston. Het gaat in Boston weliswaar om een punt-punt verbinding, maar het bedrijf slaagt erin een snelheid van 10 Gbps up- en downstream over een hybrid fiber coax (HFC)-netwerk te bereiken. Over de meer gangbare punt-multipunt HFC-verbindingen komt Nokia tot 7,5 Gbps.
coax
© CC BY 2.0 - Flickr
CC BY 2.0 - Flickr

Nokia werkt in de demo met de XG-cabletechnologie (pdf) die sinds 2014 in ontwikkeling is bij Bell Labs. Dat gerenommeerde Amerikaanse onderzoeksinstituut was ooit het technisch laboratorium van AT&T. Na de opsplitsing van dit telecombedrijf was Bell Labs onderdeel van Lucent Technologies en vorig jaar kwam het na diverse overnames onder de vleugels van het Finse Nokia Networks.

Nokia Bell Labs verwacht dat de bereikte snelheden binnenkort mogelijk zijn over afstanden van 200 meter coax-kabel. Daarmee komt de capaciteit in theorie binnen bereik van huishoudens in veel stedelijke gebieden. Vanaf de verdeelkast op de hoek van de straat verloopt de verbinding naar het headend dan verder via glasvezel.

Kanttekeningen bij de demonstratie

Voor de eerste huishoudens en bedrijven kunnen worden aangesloten, moeten nog wel heel wat obstakels worden overwonnen. Zo stellen de onderzoekers in een whitepaper dat de kabelmodems van andere gebruikers de grootste bron van storing in een productienetwerk zijn. Daarom werkt Nokia Bell Labs aan een systeem waarbij elk modem een timeslot krijgt, zodat ze elkaar niet in de weg zitten. Daarmee neemt de gemiddelde snelheid die kan worden bereikt natuurlijk wel weer af.
Bovendien vereist de toepassing van de nieuwe technologie nogal wat aanpassingen in de rest van het netwerk. Een voordeel is wel dat de Docsis 3.0-kabelmodems niet meteen hoeven te worden vervangen. Pas wanneer de eindgebruiker van de hogere snelheden gebruik wil maken, is een inruil voor een Docsis 3.1-modem aan de orde.

Onlangs heeft standaardeninstituut CableLabs wel al de eerste modems die werken volgens de Docsis 3.1-standaard gecertificeerd.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in