Innovatie & Strategie

Infrastructuur
investering

Nokia krijgt Finse overheidsinvestering

De Finse overheid neemt voor bijna 1 miljard euro een minderheidsbelang in Nokia, de telecomleverancier.

© CC0 - Pixabay stevebp
13 maart 2018

De Finse overheid neemt voor bijna 1 miljard euro een minderheidsbelang in Nokia, de telecomleverancier.

Het Finse bedrijf Nokia ziet een deel van zijn aandelen opgekocht door een investeringsmaatschappij die van de Finse staat is. Dit Solidium Oy heeft zich voor 844 miljoen euro ingekocht om nationaal eigendom van het telecombedrijf te versterken. Het forse bedrag levert wel een klein belang op.

Het investeringsvehikel van de Finse overheid meldt dat het sinds het begin van dit jaar aandelen Nokia heeft opgekocht. Deze aankopen ter waarde van in totaal 844 miljoen euro leveren een belang van 3,3 procent op in het bedrijf. Het gaat om de onderneming die is overgebleven na de veelbesproken verkoop in 2014 van alle smartphone- en telefoonactiviteiten aan Windows Phone-maker Microsoft.

Telecom en landsbelang

Het daarna nog opererende Nokia is voornamelijk actief op de markt voor telecomapparatuur. Daarin heeft investeerder Solidium, dat geheel in handen is van de Finse staat, nu een minderheidsbelang verworven. In het portfolio van Solidium vertegenwoordigt Nokia wel een fors blok: de firma vormt nu ongeveer 11 procent van de overheidsinvesteringen. De totale waarde van Solidiums investeringen bedraagt 8,4 miljard euro.

De verkoop van het publiekelijk meest bekende deel van Nokia (de gsm- en smartphonetak) aan Microsoft heeft vele ontslagen ten gevolge gehad. Een groot deel van de klappen viel in thuisland Finland. Nokia is echter nog altijd een van de grootste ondernemingen in het Noord-Europese land. "Wij geloven dat dit een goede investering zal zijn", verklaart Solidium-CEO Antti Makinen tegenover persbureau Reuters. Hij merkt op dat het Finse eigenaarschap van dit nationaal belangrijke bedrijf nogal dunnetjes is geweest.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.