Innovatie & Strategie

Zakelijke software
bitcoin

Nog even, en we hebben drie Bitcoins

Het leek er even op dat de Bitcoin Cash alle dissidenten tevreden stelde. Maar niet, dus.

© CC0 - Pixabay
18 augustus 2017

Het leek er even op dat de Bitcoin Cash alle dissidenten tevreden stelde. Maar niet, dus.

Ergens in november komt er een derde Bitcoin op de markt. Die zoekt een weg tussen de twee kampen waarin de Bitcoin nu gesplitst is.

De discussie binnen de Bitcoin-gemeenschap draait om de snelheid waarmee transacties verwerkt kunnen worden. In het oorspronkelijke ontwerp wordt gewerkt met blokken van 1 megabyte. Dat stelt een bovengrens aan het aantal transacties dat per seconde kan worden afgehandeld. Maar als je de omvang van de blokken vergroot, wordt het mijnen van bitcoins duurder en gaat het vastleggen van de geschiedenis meer opslag en netwerkcapaciteit vragen. Dat zou dus op gespannen voet kunnen komen te staan me de noodzaak om veel partijen te betrekken bij de Bitcoin.
 

Onlangs ging de kogel door de kerk. Een deel van de Bitcoin-gemeenschap was de zich voortslepende discussie zat, en introduceerde de Bitcoin Cash. Met blokken van in eerste instantie 8 megabyte, en mogelijk meer als dat nodig wordt. Een tegemoetkoming van de traditionele Bitcoiners om te besparen op de informatie die per transactie in een blok moet worden opgeslagen, segrageted witness gedoopt, vonden ze niet ver genoeg gaan.

Eerde dit jaar had een groep die zich verenigde in The New York Agreement een tussenvorm voorgesteld: verruiming van de blokgrootte tot 2 megabyte, en toepassing van segwit. Van die groep maakt ook Bitmain deel uit, de grootste bitcoin-infrastructuurbedrijf ter wereld. Deze groep, die opereert onder de naam Segwit2x, zet nu zijn plannen om in daden. Vanaf blok 494.784 kan iedereen die dat wil participeren in de Bitcoin volgens Segwit2x. Bij het tempo waarin blokken worden toegevoegd aan de Bitcoin-blockchain valt dat moment ergens in november. Niet uitwisselbaar met Bitcoin of Bitcoin Cash, maar ook deze vorm blijft natuurlijk de hele historie delen.

Of er ook op termijn drie Bitcoins blijven, dat is de vraag. Het kan natuurlijk dat één van de drie zijn aantrekkingskracht verliest. Maar zo op het eerste gezicht is een splitsing niet per definitie schadelijk, De traditionele Bitcoin is na een tussenspring ergens rond de 4500 dollar waard, de Bitcoin Cash zit boven de 300 dollar, en kan zich daarmee meten met concurrenten als Ethereum.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.