Overslaan en naar de inhoud gaan

Nl: het Nederlandse bedrijfsnieuws

Een schaalbaar bedrijfsmodel rond open-sourcesoftware is tot nu toe weinig vertoond. Het probleem is dat de open-sourcesoftware geen eigendom van een bedrijf is. Voor de meeste open-sourcespecialisten is declareren van gewerkte uren de belangrijkste mogelijkheid om omzet te maken. Maar Madcap uit Sliedrecht heeft een opmerkelijk alternatief gevonden.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Het gaat open-sourcesoftware als online dienst leveren en heeft daarmee een zakelijk model waarmee het zich ook bij risicoinvesteerders in de kijker speelt.
Madcap ontwerpt, bouwt en onderhoudt op basis van open-sourceprogrammatuur websites en -applicaties. Het bedrijf kan het traject verzorgen van grafisch ontwerp via de koppeling aan de back-office tot en met hosting en support. Algemeen directeur Jeroen Kruk zegt: “Centraal staat dat wij effectieve websites met een efficiënte back-office leveren. Omdat we gebruik maken van bestaande gratis open-sourcecomponenten, zijn we kostentechnisch in het voordeel.”
Een voorbeeld is het CMS-pakket Drupal voor het bouwen van een raamwerk rondom de webapplicatie. Daarnaast worden ook pakketten gebruikt als SugarCRM (klantenrelatiebeheer) en E-groupware. De internettoepassingen kunnen worden gekoppeld aan allerhande back-officepakketten op het gebied van administratie en boekhouding. Madcap bouwt dan zelf de software die de verschillende componenten en de back-office verbindt. Ook heeft Madcap modules toegevoegd aan Drupal.

Seed Faciliteit
Madcap bestaat ruim een jaar. Het bedrijf verdiende tot nu toe door de uren te declareren die het besteedt aan maatwerk voor toepassingen, onderhoud en support.
Half februari trok Madcap echter risicodragend kapitaal aan van investeerder TechFund. Hoewel Kruk het exacte bedrag niet wil noemen, bevestigt hij dat het om ‘een paar ton’ gaat. TechFund is een van de zogenoemde Technopartner-fondsen, die – deels gefinancierd door de Technopartner Seed Faciliteit – min of meer een mandaat hebben om bedragen van een dergelijke omvang in veelbelovende ICT-bedrijven te steken.
Kruk zocht extern kapitaal om een nieuwe activiteit rond software-as-a-service oftewel SaaS te ontwikkelen. Het bedrijf ‘host’ de software als een webapplicatie die door klanten en eindgebruikers met een webbrowser wordt gebruikt. Kruk: “We bieden het concept zo aan dat onze klanten de componenten als legostenen boven op elkaar kunnen bouwen. Klanten betalen voor de diensten op basis van een abonnementensysteem. De belangrijkste voordelen: geen hardware, geen beheer en geen zorgen. We streven ernaar dat de klant binnen vier uur na het afsluiten van het contract online kan zijn. De klant betaalt vervolgens per maand en per gebruiker.”
Madcap is op basis van bestaande dienstverlening operationeel winstgevend en had in principe kunnen groeien zonder extern kapitaal aan te trekken. Maar Kruk vindt dat het bedrijf niet voldoende vlees op de botten had om een dergelijke groeisprong zelfstandig te maken. Kruk: “We hebben domweg meer capaciteit nodig. Voor het ontwikkelen van de software hebben we extra mensen nodig, maar daarnaast zoeken we ook extra verkopers om het concept in de markt te zetten. Technisch bestaat de uitdaging eruit dat alle componenten optimaal op elkaar worden afgestemd. In de toekomst willen we ook andere software op het concept laten aansluiten, zoals de bekende ERP-pakketten en allerlei boekhoudsoftware.”

Dankbaar
Met het SaaS-concept richt Madcap zich volgens Kruk op decentrale organisaties in het midden- en kleinbedrijf. Kruk zegt: “Het gaat grofweg om bedrijven met 5 tot 50 werkplekken. Het concept is in feite vanuit de behoefte van onze klanten ontwikkeld. Een aantal van hen maakt er inmiddels al dankbaar gebruik van.”
SClB
Laurus draagt SAP-besognes over aan Magma
Supermarktconcern Laurus schakelt SAP-dienstverlener Magma IT Solutions in voor het functioneel beheer van de financiële en P&O-onderdelen van hun geïntegreerde bedrijfsinformatiesysteem. Het contract heeft een looptijd van 5 jaar en behelst naast het SAP-applicatiebeheer ook de overname van 5 SAP-specialisten van Laurus door Magma. Magma richt zich sinds de oprichting in 1997 op het ontwerpen en implementeren van mySAP ERP-oplossingen en beschikt over ruim 80 eigen medewerkers. foto:anp SClBGiraffe steekt z’n nek uit SClB
Het HR-adviesbedrijf Giraffe verbreedt zich richting IT. Binnen de nieuw gevormde Giraffe Groep starten per eind mei onder de directie van John Jaques twee nieuwe werkmaatschappijen: Giraffe IT en Giraffe Projecten. Giraffe IT richt zich op advies en realisatie van complexe Microsoft-toepassingen in de kantooromgeving.
Gemeenschappelijke noemer van de bedrijven, die gezamenlijk eigendom zijn van vier compagnons, is ‘de bereidheid om de nek uit te steken’.
In de praktijk betekent dat dat zowel met klanten als medewerkers een gedeeltelijk resultaatafhankelijke beloning wordt afgesproken.
Volgens Jaques, die voorheen directiefuncties vervulde bij Twinsoft en Capgemini, reageert de markt ‘gewillig’ op de proposities van Giraffe IT en Giraffe Projecten. Vooral in de Microsoft-activiteiten voorzit hij een snelle groei. Voor eind dit jaar gaat Jaques uit van een personele omvang van 25 a 30 man voor de Giraffe Groep en in 2008 zou de teller boven de 80 fte moeten staan. (rza)
SClBDuits W+Znaar QuriusSClB
Qurius heeft plannen om zijn Duitse Microsoft Dynamics-partner Wilhelm + Zeller AG (W+Z) over te nemen. W+Z was begin jaren ‘90 een van de eerste Navision-partners in Duitsland en heeft inmiddels meer dan 300 actieve klanten in de voedingsmiddelenindustrie, brouwerijen en olie & gas.Daarnaast heeft W+Z een focus op applicatieconsolidatieprojecten. Het bedrijf heeft vestigingen in Ravensburg, Münster, Hamburg en in het Oostenrijkse Dornbirn. In 2006 werd met 56 medewerkers een omzet van 7,6 miljoen euro behaald. Qurius was via het in december vorig jaar overgenomen Watermark reeds met 43 medewerkers actief op de Duitse markt.
De nu geplande overname van W+H moet volgens de voor de internationale operaties van de groep verantwoordelijke directeur Tom Stolk worden begrepen als een “noodzakelijke stap om markleider te worden in de Duitse markt”. (rza)
Telindus incorporeert ISITSClB
Telindus-Belgacom neemt de Nederlandse storage-specialist ISIT over. ISIT is gespecialiseerd in netwerkopslagoplossingen, Storage Area Networks, gecentraliseerde back-up-/restoreoplossingen en archivering. Met 70 medewerkers behaalde de organisatie vorig jaar een omzet van 26 miljoen euro en een een bruto winstmarge van 15 procent.
Directeur Borggreve van ISIT duidt de overname in de eerste plaats als een geografische aanwinst: “Toetreden tot Telindus verbreedt ons internationaal perspectief. Door de integratie met het Nederlandse team van Telindus wordt onze organisatie sterker en krijgen we toegang tot de kritische massa van de Nederlandse IT-markt.” Telindus is sinds 1986 aanwezig in Nederland. Met 137 medewerkers en legt zich toe op beveiliging en beheer van infrastructuur, netwerken en systemen. (rza)
SFrBSClB
Agenius mag bij weegtoestellenleverancier Ravas zijn geïntegreerde bedrijfsapplicatie Trade4U implementeren. Trade4U is een voorgeconfigureerde SAP All-in-one oplossing voor de integratie van financiële-, inkoop-, productie-, verkoop-, magazijn- en serviceprocessen bij MKB-handelsondernemingen. De configuratie werd oorspronkelijk als ‘SAP4Wholesale’ ontwikkeld en vermarkt door Ordina, maar ging eind vorig jaar samen met enkele medewerkers over naar de start-up Agenius. Ravas is de tweede organisatie in Nederland die Trade4U implementeert.
t
De bouwgroep van TBI schakelt Centric en KPN in voor het vernieuwen van de gehele ICT-infrastructuur en het beheer voor de komende vijf jaar. De uitbesteding maakt deel uit van een plan voor vergaande digitalisering van de werkprocessen. “In de toekomst zal steeds vaker virtueel worden samengewerkt met projectpartners”, zo stelt het bedrijf. KPN gaat in een van zijn Cybercentra alle 180 applicatie van TBI-bouw hosten en technisch beheren. Verder zal KPN een geïntegreerde oplossing voor alle 20 vestigingen en 140 bouwplaatsen het netwerk uitrollen met daarin de IP-telefoniediensten. Centric neemt het beheer van 1250 werkplekken voor zijn rekening. Daarnaast neemt Centric voor vijf jaar het beheer van de servicedesk, het werkplekbeheer en het serverbeheer van TBI Bouw over.
t
Chemieconcern DSM schakelt LogicaCMG in als preferred supplier voor beheerdienst op het gebied van ICT-infrastructuur. De overeenkomst heeft een looptijd van vier jaar, met de mogelijkheid van verlenging.
t
Eerder deze maand sloot DSM met Atos Origin overeenkomsten voor de levering van diensten op het gebied van business consultancy, enterprise content management, systeemintegratie en infrastructuur.
t
Leeuwenborgh Opleidingen laat Getronics PinkRoccade een beveiligingsoplossing op basis van IP-netwerkcamera’s van Axis inrichten. Leeuwenborgh Opleidingen is met 11.000 leerlingen een van de grootste opleidingscentra in Zuid-Limburg. De school heeft veel last van diefstallen in het fietsenhok en bij de kluisjes van het sportcomplex.
t
Klooster en verzorgingshuis Mater Misericoridae in Tilburg voert Q-Zorg van Qurius in. In een eerste fase wordt de cliënt- en productieregistratie en het administratieve zorgplan ingevoerd. In fase 2 komt daar het Elektronisch Cliënt Dossier bij. In het klooster-verzorgingshuis wonen 225 zusters en werken 220 medewerkers. Q-zorg ondersteunt in het verpleeghuis onder meer het gebruik van zorgplannen, protocollen en procedures, om de kwaliteit van de zorg te waarborgen.
t

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in