Overslaan en naar de inhoud gaan

NL: het Nederlandse bedrijfsnieuws

Die doorbraak moet dan komen van VISI, een berichtenstandaard voor sectorbrede communicatie over het bouwproces. Door per proces generiek vast te leggen welke stappen moeten worden gezet, welke producten daaraan te pas komen en welke partijen daarbij wat voor berichten dienen uit te wisselen, zijn fouten te vermijden en doorlooptijden te verkorten. Dat is in een notendop wat VISI beoogt. Bijna tien jaar was nodig om deze visie achter VISI om te zetten in een standaard.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Dat het inmiddels zo ver is, is niet alleen een kwestie van conceptueel monnikenwerk om het bouwproces en de daarin voorkomende berichten nauwgezet in kaart te brengen en in XML te vertalen. Minstens zo belangrijk was het organiseren van commitment van grote partijen in de bouw, zoals aannemersbedrijven, maar vooral grote opdrachtgevers.

Die niet-vrijblijvende betrokkenheid hoopt stichting CROW, de intellectuele eigenaar van VISI, komend najaar te krijgen in de vorm van een ‘go’ voor het financiële exploitatiemodel. Dat ‘go’ moet komen van een acceptatieraad waarin de directies van ProRail, het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Dienst Vastgoed van Defensie, de Rijks Gebouwendienst en de Gemeente Rotterdam zitting hebben. Als die vijf grote opdrachtgevers voor de weg- en waterbouw ja zeggen tegen het model betekent dat in feite dat ze vanaf 2008 in al hun contracten met aannemers de eis opnemen dat de communicatie over de voorbereiding en uitvoering van het project verloopt op basis van de VISI-standaard. Ook de B&U-sector zal in een later stadium deze standaard voorschrijven.
Daarmee zetten ze volgens Hans Verwey, CROW’s projectmanager voor VISI, een waterval in werking: “Iedereen heeft een hekel aan gegevens invoeren. Door je toeleveranciers en onderaannemers voor te schrijven dat ze volgens VISI-communiceren, kunnen ze een deel van die verantwoordelijkheid voor de vastlegging door te schuiven.” Die waterval van VISI-verplichting zou er volgens Verwey toe moeten leiden dat er eind 2008 in Nederland zo’n 150 ‘VISI-voorschrijvers’ zijn, die in hun hoedanigheid van opdrachtgever van aannemers, onderaannemers of leveranciers verlangen dat ze volgens de VISI-standaard communiceren. Op de vraag of het per computer afdwingen van minutieuze vastlegging en communicatie niet een bureaucratisch monstrum in het leven roept, heeft Verwey een laconiek antwoord: “Vastleggen doe je sowieso. De vraag is alleen waar en wanneer. Bedrijven die met VISI werken doen er daarom goed aan de vereiste VISI-berichten zoveel mogelijk automatisch te genereren vanuit de bedrijfsinformatiesystemen die ze anders ook gebruiken”.
Eenvoudig gezegd, maar wellicht minder makkelijk gedaan, want in de bouwwereld zijn tientallen ‘oplossingen’ in gebruik, variërend van serieuze standaard bouwapplicaties als Metacom (Van Meijel) en KPD/Brink tot een verscheidenheid aan generieke administratieve toepassingen en unieke maatwerkoplossingen. Het is nog onduidelijk in welk tempo en in welke mate de makers van dergelijke applicaties in staat en bereid zijn de VISI-standaard in de nieuwe versie van hun producten te omarmen.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in