Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Win7

Nieuwe Windows Virtual Desktop verlengt leven Windows 7

Microsoft introduceert Virtual Desktop on Azure.

© Microsoft
25 september 2018

Microsoft introduceert Virtual Desktop on Azure.

Windows 10 en Windows 7 zijn binnenkort verkrijgbaar als een echte virtuele desktop, kondigde Microsoft gisteren aan op zijn Ignite 2018 conferentie.

Windows Virtual Desktop maakt het mogelijk om een volledige Windows 10 of Windows 7 desktop, Office 365 maar ook toepassingen van anderen te gebruiken op verschillende apparaten. De software draait in Azure virtual machines. Sessies kunnen gemakkelijk worden overgenomen van het ene op het andere apparaat.

Er zijn inmiddels al verschillende apps van derden die het gebruik van een Windows desktop mogelijk maken op andere platformen, maar met deze nieuwe virtuele desktop belooft Microsoft dat het inrichten en gebruiken in een kwestie van een paar minuten is te regelen.

De nieuwe dienstverlening komt beschikbaar voor gebruikers van Windows 10 varianten 'Enterprise' en 'Education'. Voor het gebruik is een Azure-abonnement nodig maar verder zijn er geen kosten verbonden aan het gebruik, afgezien natuurlijk van de data die worden opgeslagen.

In de demo die Microsoft gaf, reageerde de desktop snel en verliep het schakelen tussen een Microsoft Surface-machine en een Apple iPad probleemloos. Alle openstaande applicaties bleven beschikbaar. De virtuele desktop maakt automatisch gebruik van de de opties die de hardware biedt zoals camera, microfoon zodat bijvoorbeeld de Cortana-agent kan worden ingezet.

Windows 7 langer te gebruiken

Voor bedrijven die Windows 7 willen blijven gebruiken nadat de officiële ondersteuning stopt in januari 2020 is Windows Virtual Desktop mogelijk een aantrekkelijke ontsnappingsroute. Via een Windows 7 virtual desktop kan Windows 7 nog drie jaar lang worden gebruikt zonder de extra kosten die normaal moeten worden betaald voor een verlengde ondersteuning met 'Extended Security Updates'.

Windows Virtual Desktop komt later dit jaar beschikbaar, maar geïnteresseerden kunnen al eerder een preview versie aanvragen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.