Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe vormgeving Chrome wekt agressie op

De Chrome-browser heeft een nieuwe interface. Eigenlijk al met de introductie van versie 69 in september. Maar vanaf versie 71 die begin december uitkwam is er geen optie meer terug te gaan naar de oude vormgeving. En dat heeft Google geweten.
Chrome nieuwe UI 2018
© Google
Google

Al weken staan sociale media zoals Reddit en Twitter bol van de klachten over de nieuwe look-and-feel van de browser, signaleerde ZDNet. Vooral de tabbladenmoeten het ontgelden. Met mobiel gebruik als belangrijkste toepassing voor ogen, heeft Google gekozen voor een lichtere kleuren en afgeronde tabs. Die keuzes blijken voor velen niet goed uit te werken bij het gebruik van de browser op een desktop of laptop. Als er veel tabs openstaan, zijn ze moeilijk van elkaar te onderscheiden.

Veel gebruikers kiezen er voor nu ze niet meer terug kunnen naar de oude vormgeving, om te downgraden naar een versie van Chrome ouder dan versie 70. Dat vinden de Chrome-ontwikkelaars echter een slecht idee. De oudere versie zijn namelijk niet meer optimaal beveiligd en gebruikers lopen daarmee een extra risico. Peter Kasting - een van de ontwikkelaars van Google Chrome - gaat zelfs zo ver om in een Reddit-post te pleiten dat mensen desnoods dan maar een andere browser gaan gebruiken dan oudere versies van Chrome.

Card

Maar hij raadt gebruikers toch vooral aan de nieuwe Google-vormgeving toch nog een kans te geven. Uit gesprekken met boze gebruikers blijkt volgens hem dat na een paar weken de nieuwe vormgeving went en de problemen verdwijnen.

Overstap naar andere browser dreigt

ZDNet memoreert nog dat het zeker niet de eerste keer is dat een verandering van de vormgeving van browser tot veel commotie leidt. Mozilla had hetzelfde aan de hand toen in 2013 de Australis UI werd geïntroduceerd. Overigens was dat uiteindelijk voor veel Firefox-gebruikers een belangrijke reden om over te stappen naar Chrome.

Ook Microsoft kreeg de wind van voren met de introductie van de Modern (Metro) UI van Windows 8 in 2012. Microsoft heeft echter geluisterd naar zijn gebruikers en de vormgeving aangepast, onder meer door het startmenu weer terug te brengen. Hoewel Google niet van plan is toe te geven aan de klachten, lijkt het wel belangrijk dat het bedrijf er iets mee doet, wil het voorkomen dat de browser massaal de rug wordt toegekeerd, zoals gebeurde met de Firefox Australis UI. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in