Beheer

Infrastructuur

Nieuwe meetmethode voor supers

9 augustus 2013

De nieuwe meetmethode heet de High Performance Conjugate Gradient benchmark, kortweg HPCG. Deze test laat de supercomputer een groot aantal handelingen uitvoeren die tijdens de dagelijkse praktijk ook voorkomen, zoals het steeds weer ophalen van gegevens, het doen van complexe berekeningen en het verplaatsen van gegevens door de hele computer heen. De oude meetmethode, de Linpack-benchmark, behelst vooral berekeningen op gegevens die al in het nabije geheugen staan.

Grote verschillen

“Linpack kun je vergelijken met 100 meter hardlopen, waarbij de atleten zo snel mogelijk van A naar B hollen. De test die Dongarra voorstelt, heeft meer weg van een steeple-chase en dan nog over 10 kilometer ook. Dan zie je pas wat een computer allemaal kan. En als het om echt grote systemen gaat, kun je ook denken aan een vergelijking met een triatlon”, zegt Steve Wallach, oprichter van supercomputerbouwer Convey uit de Verenigde Staten.

De introductie van zo’n nieuwe meetmethode zorgt wel voor een hoop commotie. Wallach: “De meeste aanbestedingen zijn geheel geschreven op basis van de Linpack-test. Dat zal allemaal herschreven moeten worden als HPCG de enige maatlat wordt. Ook zullen bepaalde computerbouwers wat bibberig worden, omdat ze de kans lopen op een veel lagere score dan nu.”

Dr. ir Anwar Osseyran, managing director van SURFsara, stelt dat laatste wat scherper: “Partijen die een supercomputer bouwen louter en alleen om de snelste te zijn, zullen behoorlijk op hun neus kijken als de nieuwe test wordt ingevoerd.” De Chinezen, bijvoorbeeld, bouwen hun supers alleen voor hun prestige, zij proberen geen hardware aan de man te brengen. “Dit in tegenstelling tot de Japanners, die wel degelijk supersnelle systemen bouwen met de bedoeling om die te verkopen”, zegt dr. Peter Michielse, deputy director van SURFsara.

Welkome vernieuwing

SURFsara heeft de snelste computer van Nederland binnen de muren staan. “Dat apparaat is niet geselecteerd op de maximale snelheid, maar op het toepasbare rekenvermogen voor onze gebruikers”, zegt Osseyran, die aangeeft al een tijd op een nieuwe meet­methode te hebben zitten wachten. Peter Michielse vult aan: “Het is een realistische test, die overigens niet als enige gebruikt zal worden. Dongarra heeft aangegeven dat ook de Linpack-test nog steeds uitgevoerd zal blijven worden.”

Osseyran: “We moeten ons niet blindstaren op kale cijfers. Anders krijg je hetzelfde als krantenkoppen net na de invoering van de euro, dat ‘het aantal miljonairs gehalveerd is’. Je moet de uitkomst van een test in perspectief zien. Zeer belangrijk is ook, dat we weten hoe die test is uitgevoerd. Zo is er de vraag, of een aanbieder zijn systeem of de gebruikte code mag tunen voor de test. Zonder die duidelijkheid kun je niet echt een gewicht toekennen aan de behaalde score.”

Derde bijlage

Dongarra is de drijvende kracht achter de Supercomputer Top-500, de 500 snelste computers ter wereld. De volgende lijst wordt medio november gepubliceerd, met dan als bijlage een rangorde op basis van HPCG.

Wallach: “Dat wordt dan de derde bij-lijst, naast de Graph-500 en de Green-500. De Graph-500 was een poging om een reëler beeld te krijgen van de rekenkracht, de Green-500 rangschikt op energiegebruik.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!