Nieuwe laser geeft datacommunicatie impuls

25 maart 2011

De verbetering is het resultaat van een aantal veranderingen aan het ontwerp van een conventionele laser. Zo zendt de laserchip licht uit vanaf het oppervlak in plaats vanaf de rand. Verder is de ­laserchip kleiner in omvang en verbruikt hij minder energie dan een conventionele laser. Ook biedt het ontwerp de mogelijkheid de laserchips al te testen op de wafer, waardoor de productiekosten een factor 10 dalen.

De onderzoekers zien mogelijkheden om de prestaties van de laserchip verder op te voeren. Bovendien kunnen door de geringe omvang meer lasers naast elkaar worden gebruikt om data in de kanalen van een datatransportkabel te brengen. Die kan daarmee een capaciteit van vele honderden gigabits per seconde bereiken.

Volgens onderzoeksleider Anders Larsson biedt het nieuwe kleine ontwerp mogelijkheden om veel elektrische signaaloverdracht rond en in de computer te vervangen door optische communicatie. Zo zou de laser een alternatief kunnen bieden voor de communicatie via USB, maar ook die tussen de opslagmedia en het moederbord.

Het ontwerp en de fabricageprocedure moet nog verder worden verfijnd. Waarschijnlijk duurt het nog tien jaar voor de technologie in commercieel verkrijgbare producten is verwerkt. De eerste toepassingen liggen het meest voor de hand in de grote datacentra van de aanbieders van clouddiensten, die grote behoefte hebben aan mogelijkheden om energie te besparen. Larsson denkt ook aan toepassingen in smartphones. Hij verwacht in 2020 energiezuinige kabels die 100 Gbps per kanaal kunnen transporteren.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!