Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe generatie Intel-chips sneller en zuiniger

De verbeterde prestaties en het lagere energieverbruik zijn voor een belangrijk deel te danken aan de overstap naar 32 nanometer-fabricagetechnologie. De huidige processors van Intel worden nog gemaakt met een spoorbreedte van 45 nanometer. Volgens Intel wordt met de nieuwe generatie de een jaar geleden geïntroduceerde Nehalem-microarchitectuur ‘mainstream’.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

De nieuwe Intel-processors worden officieel ten doop gehouden op de Consumer Electronics Show (CES), het jaarlijkse spektakel in Las Vegas dat op 7 januari 2010 begint. Topman Paul Otellini geeft daar een ‘keynote speech’. De nieuwe chips zijn al in massaproductie en de eerste systemen kunnen volgens Intel begin volgend jaar in de winkel staan.

Alles bij elkaar introduceert Intel 17 nieuwe processors op basis van de 32 nm Westmere-blauwdruk. De desktopvarianten dragen de codenaam Clarkdale terwijl de 32 nm-chips voor notebooks in de ontwikkelingsfase als Arrandale bekend stonden. Er komen ook 3 nieuwe chipsets en een aantal componenten voor draadloze communicatie. Intel geeft nog geen technische details prijs, zoals kloksnelheden, laat staan benchmarks. Wel is bekend dat alleen de Core i7- en Core i5-chips zijn voorzien van Turbo Boost, een voorziening die de kloksnelheid automatisch in stapjes verhoogt zolang de chip niet te heet wordt. Zowel de Core i3 als de i5 zijn geschikt voor hyperthreading, een voorziening om instructiereeksen parallel aan elkaar uit te voeren.

Met de komst van de nieuwe generatie, in het bijzonder de nog niet eerder geleverde Core i3, heeft Intel de productlijn opnieuw gerangschikt. De Core i7 is het topmodel, terwijl de Core i5 is bedoeld voor het middensegment van de markt. De onderkant van de pc-markt wordt bediend met de Core i3.

De nieuwe generatie Core-processors is de eerste waarbij de grafische aansturing in de centrale processor is geïntegreerd. Tot dusver had Intel de grafische functionaliteit ondergebracht in de ondersteunende chipset. De grafische component (‘HD Graphics’) is uitgevoerd in 45 nanometer. Volgens Intel is de Arrandale geschikt voor het afspelen van hoge-definitie Blu-rayfilms en voor niet al te veeleisende computergames. Opvallend is dat Intel HD Graphics in eerste instantie alleen voor de mobiele modellen implementeert.

Overigens geeft Mooly Eden, vice-president van Intel, op de CES op 7 januari een presentatie over netbooks. Dat doet vermoeden dat Intel rond die tijd ook nieuwe Atom-processors voor netbooks zal introduceren.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in