Beheer

Apps
android accu menu

Nieuwe Android wijst energieslurpende app aan

Google pakt in Android O een frustratie van elke smartphonegebruiker aan

Accumenu in Android O © Google
19 mei 2017

Google pakt in Android O een frustratie van elke smartphonegebruiker aan

Google toonde op zijn O/I-ontwikkelaarsconferentie een handige nieuwe functionaliteit die in de komende versie van Android - codenaam O - zit. Het 'battery menu' laat precies zien welke apps elke keer de accu leegtrekken.

Het is de frustratie van vrijwel elke smartphonegebruiker: een lege accu. Wie gedurende de dag flink gebruik maakt van zijn telefoon, haalt zelfs met de nieuwste smartphones het eind van de dag niet met een enkele acculading. Het is voor gebruikers vaak helemaal niet duidelijk welke acties nou de meeste stroom hebben gekost. De ene app springt ook veel zuiniger met energie om dan de ander.

Google brengt met Android O meer inzicht. Maar misschien nog wel belangrijker: Google introduceert ook zelf in te stellen regels die het energieverbruik van specifieke apps kunnen beteugelen. Zo is bijvoorbeeld in te stellen hoe vaak een app in de achtergrond de GPS-module mag benaderen om de locatie te peilen. Of met welke frequentie de app de wifi mag aanzetten.

Maar de beperkingen gaan nog verder. Veel apps hebben triggers ingebouwd om zich voor te bereiden op een actie die gaat komen. Zo activeert het maken van een foto bijvoorbeeld communicatie-apps omdat het in de lijn der verwachting ligt dat de gebruiker de foto wil versturen. Dat activeren versnelt de vervolghandeling maar kost ook energie, die verloren gaat wanneer de gebruiker helemaal niet van plan is de vervolgactie te doen. De gebruiker kan nu zelf kiezen voor energieslurpende snelheid of juist voor een iets tragere reactie met een langer nuttig gebruik van de acculading.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.